Харманлийци настояват бежанският лагер в града им да стане от затворен тип

За промяната на статута на лагера те изпратиха писмо до Бойко Борисов и Парламента

Временният приемателен център за бежанци в Харманли да се преубразува от отворен в затворен тип настоява с писмо изпратено до Министър-председателя Бойко Борисов и парламентарните групи в НС кметът Михаил Лисков, съобщават от община Харманли.
Искането му за пробяна на статута на бежанския лагер се основава на формирано обществено мнение и на протести на гражданите с именно такова настояване. Като аргументи се привеждат още и някои инциденти от криминален характер, свързани с центъра и бежанците в него. Подобни случаи нарушават обществения ред в града и предизвикват сериозно безпокойство сред гражданите. В писмото са изложени подробности от тези случаи, както и исканията на гражданите за промяна на статута на лагера.
Като излага аргументите за искането, кметът отправя молба за внасяне на предложение за промени по Закона за убежището и бежанците. При сега действащата нормативна уредба регистрационно-приемателния център –Харманли е изцяло от отворен тип. При подготовката на Закона за изменение и допълнение на Закона за убежището и бежанците (ЗИД на ЗУБ) се предвижда като мярка по отношение на чужденци, търсещи международна закрила, временно да бъдат настанявани в центрове от затворен тип, при точно изброени случаи. Предвид нормализиране на обстановката е необходимо да се вземат спешни мерки РПЦ-Харманли да стане със статут от затворен тип.
Заедно с това кметът Лисков напомня на премиера и депутатите за срещата на гражданите на Харманли с представители на ръководството на Държавната агенция по бежанците на 22 януари, 2015 г., от 17, 30 часа в Културен център Харманли, където вероятно ще бъдат поставени подобни въпроси.