Описите в блок „Теодора” в Русе прекратени за 2 седмици

Собствениците търсят решение за спасяване на домовете си

Описите в злощастния блок "Теодора" в Русе са стопирани за около 2 седмици, пише Стандарт. През този период 30 семейства с ипотекирани имоти ще трябва да решат как да спасят своите домове. Те очакват и становище на банката за евентуално споразумение. По думите им, възможните опции на този етап са да откупят жилищата си, след като бъдат описани от съдебен изпълнител и изнесени на публична продан. Вторият вариант пък е да се договорят за разсрочено плащане.

"Изправени сме пред кошмарна ситуация в търсене на по-малкото зло", коментираха  ужасените от заплахата да загубят домовете си русенци. До ситуацията се стигна, след като обитателите на жилищната кооперация в русенския кв. "Родина" с изненада разбират преди няколко месеца, че са купили ипотекирани жилища. А заради непогасен кредит на строителния предприемач банката иска да обезпечи вземанията си чрез продажба на имотите. Повечето апартаменти и гаражи в новия блок са купени в края на 2009 г. и началото на 2010 г., разказват собствениците. Те твърдят, че притежават нотариални актове и са изплатили своите жилища.
Отчаяни и разгневени, собствениците направиха жива верига, за да спрат насрочения завчера опис на съдия-изпълнител в блока.

40-ина русенци препречиха опасаната с ленти входна врата на жилищната кооперация. Пред разбунтувалите се семейства частният съдебен изпълнител обясни, че няма насилствено да влезе в домовете им. После Иван Хаджииванов ги покани на среща в неговата кантора. До опис на повечето жилища така и не се стигна, но и решението на казуса засега остава с множество неизвестни. Все пак няколко от злощастните обитатели на блок "Теодора" във вторник доброволно са допуснали съдебен изпълнител, разбра се по-късно. Описани са два от общо 30 апартамента, 2 магазина и няколко паркоместа.

Завчера в Русе беше и строителният предприемач Явор Блъсков, който заяви пред събралите се купувачи, че дружеството му разполага с активи да се покрият задълженията. По думите му за публична продан са описани други около 90 имота - апартаменти, гаражи, магазини, офиси и паркоместа, в същия блок. Според строителния предприемач е по-добре банката да не описва имотите на хората, а да продаде тези други негови имоти, които са необитаеми. Все още остава неизяснено обаче дали те покриват задълженията към банката.