Настоящият и бивш министър на здравеопазването със спешни совалки за спасяване на МБАЛ "Киркович"

Д-р Петър Москов и заместникът му д-р Шарков са посетили болницата, д-р Евгений Желев обсъжда ситуацията с кмета

Министърът на здравеопазването Петър Москов и неговият заместник Ваньо Шарков са били на неофициално посещение в Стара Загора в края на миналата седмица.

Те са се срещнали с ръководството на болница „Стоян Киркович“, за да се запознаят с предприетите действия за стабилизиране на тежкото финансово състояние на лечебното заведение, съобщи днес по Радио Стара Загора председателят на Общински съвет – Стара Загора Емил Христов.

На 27-ми януари е насрочено Общо събрание на акционерите на Многопрофилна болница за активно лечение „Стоян Киркович“ – Университетска, на което се очаква да бъде сменен Съветът на директорите и да бъде избран изпълнителен директор.

Бившият министър на здравеопазването и бивш кмет на Стара Загора д-р Евгений Желев също направи специална среща с Живко Тодоров по повод лошото финансово състояние на болницата.

„Трябва спешно да се направи финансов план за покриване на задълженията на старозагорската болница, тъй като текат постоянно лихви, които утежняват положението. Важно е да има сигурност за лекарите, персонала и пациентите“, коментира по време на срещата Живко Тодоров.

Според него е необходимо да се заложи на работещи и можещи хора и да се подобри мениджмънтът на болницата, защото тя не само трябва да съществува, но и да е образцова – такава каквато Стара Загора заслужава.

Загубите в размер на 22 милиона лева са трупани години. Трябва да се търсят варианти за здравнонеосигурените и за поемането на разходите за тях от страна на държавата, подчерта Живко Тодоров.

Според д-р Желев вариант е поемането на разходите за социално слабите и техните деца.
Кметът изказа удовлетворението си от факта, че д-р Евгений Желев е част от екипа на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.