Жители на Харманли искат бежанският център в града да стане от затворен тип

Местните хора на бунт срещу настанените в града мигранти

Жителите на Харманли настояват бежанският център в града да стане от затворен тип. Те поискаха да бъде ограничено движението из града на близо 2000 бежанци, настанени най-големият бежански лагер у нас, който е разположен в града. Агенцията за бежанците организира тази вечер спешна среща с местната общественост.

Местната управа на Харманли изпрати писмо до премиера Бойко Борисов и до всички парламентарни групи с искане за промени в закона за убежището и бежанците. Кметът Михаил Лисков иска засилено полицейско присъствие и затваряне на чужденците в лагера.
За близо година и половина от съществуването на центъра са екстрадирани само двама мъже, за които имало подозрение, че се занимават с радикален ислям. В момента обаче в лагера няма съмнителни лица. Така, че страховете на жителите, че в Харманли има спяща клетка са неоправдани и неоснователни. Това коментира Пенко Грозов - началник отдел в бежанския център.

По време на срещата от полицията представиха данни, че от съществуването на центъра криминогенната обстановка е същата. Има пет случая регистрирани на дребни кражби, извършени от чужденци, но от тези факти не могат да се правят обобщения.

Макар от МВР да не оценяват чужденците като съществено влияещи на оперативната обстановка, все повече хора са настроени срещу тях. Някои се опасяват, че районът ще се ислямизира.

Превръщането на лагера в затвор ще създаде още повече проблеми, смятат самите бежанци. Пред Btv те заявиха: „Ако ни заключат ще стане направо война. Ние не сме лоши хора. Дори се опитваме да работим, за да издържаме семействата си”.

Зад бежанците застава и бизнесът, на който те носят приходи. В града вече има и два сирийски ресторанта.

На първо време харманлийци очакват по- строг ред в лагера , повече полиция и въвеждането на вечерен час за бежанците.