Бежанският център в Харманли няма как да бъде от затворен тип

Властите се ангажираха да възстановят оградата на лагера

Центърът за бежанците в Харманли няма да стане от затворен тип, обясниха представители на Държавната агенция за бежанците на среща с обществеността на Харманли снощи. Според българското законодателство няма понятие „затворени центрове“, съобщи главният секретар на Агенцията за бежанците Златко Александров.

Срещата бе организирана от областния управител на Хасково Добри Беливанов. Жителите на Харманли поискаха да бъде ограничено движението из града на близо 2000 бежанци, настанени в най-големият бежански лагер у нас, който е разположен в града.

За starazagorautre.bg Добри Беливанов съобщи, че ще изиска цялостен анализ за дейността на фирмата, охраняваща лагера, да се ускори възстановяването на нарушената ограда в центъра. Той ще поиска и възстановяването на жандармеристкото звено в Хасково.

Ще бъде приет нов закон за бежанците, каза още Златко Александров по време на срещата в Харманли снощи.
Агенцията за бежанците е поискала допълнителни средства за здравна грижа от които една част ще бъде за заплащане на болничната помощ от местната болница.
Златко Александров допълни, че към момента има по-малко от 100 запитвания от страни от Западна Европа за връщане на бежанци у нас, но те няма да бъдат удовлетворени.

От полицията се ангажираха, че броят на служителите в града ще бъде по-голям, за да се гарантира спокойствието.