Дончев: Голямата ни цел е нито един проект да не бъде спрян и да не остане незавършен

Политика

23-01-2015, 11:52

Снимка:

24 часа

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Големият проблем е в синхрона на позициите на контролните органи, според вицепремиера

Голямата цел, която имаме, е нито един проект да не бъде спрян и да не остане незавършен, както и общините да не се вкарват в ликвиден проблем. Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на въпрос относно решаване на проблема с изплащането на финансовите корекции, наложени на общините по оперативните програми за изминалия програмен период 2007-2013 г., предаде репортер на Bulgariautre.

Дончев припомни, че методиката за налагане на финансови корекции е била инициирана от него през 2010 г. като инструмент, който да гарантира чистотата на системата и ако някъде има грешка, тя да бъде коригирана навреме. „По-голяма част от времето този инструмент вършеше своята работа, но поради неумело ползване финансовите корекции бяха използвани не по най-добрия начин. Имаме много индивидуални финансови корекции, като най-тежки са тези на местните власти”, посочи вицепремиерът.

Той обясни, че Методическият съвет вече е сформиран. „Той не може да изземе функциите на управляващия орган и на съда. Той не може да отменя финансова корекция – това може да направи само съдът. Съветът трябва да индивидуализира вината”, уточни Томислав Дончев.

По неговите думи в някои случаи е виновен законодателят – например заради не навреме синхронизирано законодателство. „Голямата цел на Методическия съвет е да прецени каква част от цената трябва да бъде заплатена от различните участници в системата. Когато има сигурни данни, че вината е определен бенефициент, нека отговорността за финансовата корекция да е негова”, заяви вицепремиерът.

Според него големият проблем е в синхрона на позициите на контролните органи, затова част от идеята за функционирането на Методическия съвет е търсенето на повече синхрон между работата им.