Кунева: България ще изгради център срещу трафика на оръжия през Западните Балкани

През май ЕК ще представи новата си стратегия за вътрешна сигурност

България трябва да има проактивна позиция в общите усилия на Европейския съюз в борбата с тероризма. В момента работим по това на срещата в Рига другата седмица да предложим на ЕС България да изгради център срещу трафика на оръжие през Западните Балкани. Ние сме добре ситуирани и имаме необходимия административен капацитет. 

Това заяви заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева в Брюксел след срещата си с координатора на ЕС по въпросите на борбата с тероризма Жил де Керхоф, съобщиха от правителствената информационна служба.

Кунева посочи, че през май Европейската комисия ще представи новата си стратегия за вътрешна сигурност, като добави, че България трябва да участва много активно в нейното изготвяне и като външна граница да даде своя принос. Вицепремиерът подчерта, че това минава и през приемането на страната в Шенген. 

Заместник министър-председателят беше категорична, че Европейската комисия няма да обвърже предстоящия другата седмица доклад за напредъка в правосъдието с Шенген. По думите й въпросът за българското членство в Шенген е въпрос за сигурността не само на България, но и на целия Европейски съюз. 

На въпрос за ситуацията в Харманли Кунева коментира, че се взимат необходимите мерки от страна на вътрешното министерство. По думите й изграждането на местата за настаняване на бежанци от затворен тип е временно решение, което не може да компенсира мерките по интеграцията, защото именно интеграцията е това, което може да обезпечи сигурността на гражданите. Кунева съобщи още, че в момента се готви комплексен план за интеграция на лицата, получили закрила, както и окончателен разчет на средствата, които страната ни ще търси през европейските фондове.