Калфин: В Стара Загора социалните услуги са на много високо ниво

Минисътрът обеща съдействие за финансиране на Център за временно настаняване на бездомни хора

Социалната политика в Стара Загора е на много високо равнище. Това признание направи днес при посещението си в Града на липите вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Стара Загора е сред областите с най-голям брой социални заведения.

"Един от най-добрите центрове за професионално обучение на млади хора в риск се намира тук", каза министър Калфин след като разговаря с кмета Живко тодоров и част от неговия екип.

Той получи от ресорния зам.-кмет Иванка Сотирова пакет документи и обеща съдействие за финансиране на услугата, която ще предоставя изграденият в Стара Загора по проект „Красива България" Център за временно настаняване на бездомни хора.

В настоящия момент се преглеждат всички мерки по европейските програми, изпълнявани в предишния програмен период и се разработват стратегиите за участие в новия. 60% от европейските средства ще бъдат разпределени в програмите за заетост, а 40% - за социално включване, каза още Ивайло Калфин и допълни, че по европейската програма „Развитие на човешките ресурси” през новия програмен период 8 хиляди млади хора ще започнат работа като стажанти в различни фирми. 

В социалното ведомство разработват възможностите за разширяване на програмата за подпомагане на най-бедните. Пакети с хранителни продукти ще бъдат раздадени в края на годината, а обществените трапезарии ще работят целогодишно и ще разширят обхвата си.

Калфин участва в заключителна конференция по проект за работа с младежи в риск на пазара на труда „Шанс за младежи в риск" в Стара Загора. Проектът подпомага политиката на МТСП в борбата с високата младежка безработица и намаляването на бедността.

По-късно министър Калфин ще посети и Областната структура за социално подпомагане и Центъра за обществена подкрепа на деца в риск в Раднево.