Обявен е оранжев код за река Тунджа при Елхово и жълт за реките Сазлийка, Марица и Мочурица

Общество

24-01-2015, 10:42

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дъждовно и ветровито е времето днес

МОСВ предупреждава за повишаване на речните нива

Засега не се налага да бъдат евакуирани хора, уточни зам.-министър Павел Гуджеров

Към момента има обявени жълти кодове за река Сазлийка при град Гълъбово, река Марица при град Харманли, река Мочурица при село Воденичене и река Тунджа при град Ямбол, като Тунджа при град Елхово отново е с оранжев код. Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров, предаде „Фокус”. Поне засега не се налага да бъдат евакуирани хора, добави Гуджеров.

„За днес прогнозата е, че ще продължава да вали над цялата страна с количества от 10 до 15 литра на квадратен метър. Утре в по-голямата част от страната отново ще вали дъжд. В Предбалкана и в по-високите полета ще вали сняг между 5-10 литра на квадратен метър, а за Източна България – между 15 и 20”, обясни Гуджеров.

По думите му, в по-голямата част от страната речните нива са останали непроменени. Зам.-министърът посочи, че са регистрирани колебания на речни нива в рамките на от плюс 12 до минус 24 сантиметра.

„Към момента наблюдаваните реки в Дунавския, Черноморския и Източнобеломорския басейн са около праговете за високи води, а в Западнобеломорския басейн – около праговете за средни води. Тенденцията е, че през следващите едно-две денонощия на база на метеорологичната прогноза ще започнат да се повишават нивата на реките в почти цялата страна”, обясни Гуджеров.

Той допълни, че се очаква по-съществените повишения да бъдат в Дунавския басейн под водосборовете на горното течение на река Огоста и притоците й. При река Искър прогнозните води за 24, 25 и 26 януари ще са около и над средната многогодишна стойност, горното течение на Луда Камчия, горното и средното течение на река Тунджа, средното течение на река Марица, целият водосбор на река Арда, средното и долното течение на река Места и целият водосбор на река Струма.