Фандъкова: JESSICA ще финансира изграждането на парк "Възраждане" с 1 700 000 лева

Това ще е първият от много години изцяло нов парк в София

Финансирането по инициативата JESSICA за парк „Възраждане” е на стойност над 1 700 000 лева, а останалите средства до 4 200 000 лева „Софийски имоти” осигуряват със собствени средства. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, по време на срещата за подписване на договор за изграждане на парк „Възраждане", предаде Агенция „Фокус”. 

„След като през септември миналата година беше подписан договор за изграждане на многофункционален спортен комплекс в „Зона Б-5”, между „Спортна София” и „Фонда за устойчиво градско развитие” в лицето на Надя Данкинова, сега предстои подписването на подобен договор за финансиране със средства от Фонда, по финансовия инструмент JESSICA между „Фонда за устойчиво градско развитие” и „Софийски имоти” за изграждане на така чакания парк „Възраждане”, заяви Фандъкова.

„В случая със „Софийски имоти” става дума за изграждане на първия етап от парк „Възраждане” на площ от 43 дка – първият от много години изцяло нов парк в София предстои да бъде изграден. От тях 39 дка са изцяло паркови площи. Предвижда се изграждането на паркинг, циркова площадка, за да може цирковите артисти, с които България се гордее, да имат своето място в София. Също така ще има и амфитеатър за провеждане на културни събития и прояви, а в съседство ще бъде спортният терен на „Спортна София”, така че да имаме един цялостен комплекс – зона за спорт, отдих и развлечения на територията на този голям терен”, заключи Фандъкова.

„Вече имаме реализиран проект „Женският пазар” от пазари „Възраждане”, в момента се работи по пазари „Север”. Три общински болници също имат такова финансиране – при две от тях вече оборудването пристигна и започнаха да го използват. Това е наистина една много добра възможност общинските търговски дружества да получат изгоден финансов ресурс и заедно със собственото финансиране, което те осигуряват, да могат да инвестират в градска среда”, допълни още кметът.