Добрев: Ще викнем представители на ЕРП-тата на извънредно заседание на Комисията по енергетика

В момента в НС върви закон за промени в Закона за енергетиката, заяви депутатът

Ще извикаме представители на ЕРП-тата на извънредно заседание на Комисията по енергетика. Това каза на пресконференция в Хасково депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Относно темата от последните няколко дни, свързана с недоволството на част от гражданите, основно в района на „Енерго Про” от това, че са получили две сметки с една и съща дата на плащане, още в началото на месец декември предупредихме и трите електроразпределителни дружества, че те трябва да спазват законодателството", допълни Добрев. По думите му дружествата са спазили законодателството, като само в 1% от случите има забавяне повече от 31 дни.

„Разделяне на две фактури с отчитане на по 20 дни и с един и същ краен срок за плащане, отново прилича на ситуацията да платиш две сметки наведнъж. Като председател на Комисията по енергетика в Народното събрание съм свикал извънредна комисия по енергетика, на която ще извикаме ЕРП-тата и ще искаме да ни предоставят конкретни данни за всички такива случаи. Имаме информация, че за района на Варна са около 67 хиляди абонати от общо 1 милион”, заяви Добрев.

Той поясни, че ще бъдат безкомпромисни в това отношение и няма да позволят да се повтарят ситуации, които са добре познати на всички. „В момента в НС върви закон за промени в Закона за енергетиката. Обмисляме между първо и второ четене, с оглед на ситуацията от последните няколко дни да завишим многократно санкциите за нарушаване на наредбите. Санкцията трябва да бъде достатъчно висока, за да е превантивна. Реалистично тя може да е от стотици хиляди левове до милиони левове за нарушаване на наредбите, касаещи отчитането на електроенергия”, каза още Делян Добрев.