Безистена в Ямбол ще стане част от материалното културно наследство на ЮНЕСКО

Това е амбицията на общинското ръководство, каза кметът Георги Славов

Община Ямбол подготвя всичко необходимо Безистена да стане част от материалното културно наследство на ЮНЕСКО. Това заяви кметът на града Георги Славов на пресконференция за представяне на проект за подобряване и популяризиране на водещи туристически атракции в Ямбол.

„Това е единствената такава запазена сграда в България – без някога да е била събаряна или да е претърпявала сериозни интервенции”, каза кметът и допълни, че е убеден, че общината има всички шансове Безистена да стане част от материалното културно наследство на ЮНЕСКО. „Процедурата е дълга, но не и невъзможна. Ако това се случи ще гарантира на Ямбол един много сериозен поток от туристи, и извън България”, каза Славов.

Той определи като спекулации твърдения в общественото пространство, че емблематичната за града сградата ще се срути, тъй като се наложи да бъдат укрепени основите. Напрежението е било нагнетявано от група жители на града. „Това за пореден път затвърждава в мен усещането, че Ямбол е уникален град и вместо да обединим усилия да се направи нещо хубаво, то ние се чудим само как да си пречим едни други, за да не го направим”, каза Славов и допълни , че Безистена няма да падне. „В момента в основата на сграда има толкова желязо бетон, колкото не е имало никога. И през следващите най-малко 500 години ще издържи”, категоричен беше градоначалникът.

Всички извършени дейности в сградата, която е паметник на културата, са съгласувани с Института за паметници на културата. Очаква се до края на другия месец да приключат всички дейности по проекта, а официалното отриване да бъде след завършването на реконструкцията на площадното пространство пред него. Предварителните планове са това стане в началото на април.

Предвижда се реконструкция и възстановяване на старинния облик на емблематичния за Ямбол Безистен. В сграда са премахнати всички магазини и се оформени многофункционална зала с камерна сцена и места за зрители, както и място за постоянна експозиция на местни археологически находки. В същата зала ще бъде монтирана интерактивна мултимедийна система за представяне на регионалното историческо и културно наследство.

Ще бъде изграден информационен туристически център с възможност за продажба на нагледни материали и сувенири от региона. В Националния археологически резерват „Кабиле” край Ямбол, е извършена реставрация и консервация на късноантична римска баня, на една раннохристиянска базилика - най-голямата култова сграда в комплекса.

Предвижда се също да бъде изградена открита сцена с места за зрители за пресъздаване на моменти от бита и живота на древните траки и римляни, както и на значими исторически събития от онова време. В историческата местност ще бъдат обособени тематични туристически маршрути за пряк достъп до археологическите забележителности, с изглед към античния град и поречието на Тунджа.

Експонатите ще бъдат осветени с прожектори, ще бъдат обособени места за отдих и заслони за посетителите, както и обзорна площадка с далекоглед на най-високото място наоколо – „Зайчи връх”. Навсякъде в историческата местност ще бъдат монтирани указателни табели и информационни табла. Проектът е на стойност 5 670 000 лева, като финансовото участие на община Ямбол е около 4 %.