Радан Кънев: Докладът на ЕК е смекчен, защото показахме консенсус по стратегията за съдебна система

Докладът отразява надеждите, че в България може да има консенсус за истинска промяна в правосъдието, увери депутатът

Докладът на Европейската комисия отразява правосъдие и вътрешен ред в много дълбока криза. Нормално е да бъде негативен, да има категорични препоръки. Всички отчитаме, че като цяло е много по-положителен и по-мек от очакваното. Така съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев коментира доклада на ЕК за напредъка на България, предаде репортер на Bulgariautre. „Това се дължи на широкото парламентарно мнозинство, което успяхме да съберем зад стратегията за правосъдна реформа. Докладът отразява надеждите, че в България може да има консенсус за истинска промяна в правосъдието”, посочи Кънев.
По думите му докладът е смекчен в сравнение с очакванията на всички. „Положението в българското правосъдие е много тежко и това го знае всеки български гражданин и съдия. Докладът е смекчен, защото показахме консенсус по стратегията за съдебна система. Успяхме да консолидираме огромно мнозинство, включително да принудим най-отявлените противници на реформата – ДПС, да я подкрепят, въпреки своите заклинания против нея. Това дава надежда, че и същинска реформа може да получи широко, включително конституционно мнозинство”, поясни Радан Кънев.
Той уточни, че утре се избира председател на Върховния касационен съд и е напълно недопустимо да се използват компрометираните софтуери при тайно гласуване. „Реформаторският блок категорично настоява да се използва стандартна форма на гласуване с хартиени бюлетини в урни, за да има тайна на вота. Не вярваме, че вотът ще бъде таен и свободен, ако се използва компрометираната електронна система, която дори докладът засяга пряко”, подчерта депутатът.

Според него мониторингът на ЕК не е инструмент за промяна, а е важен и ценен за граждани на другите държави от ЕС, за да знаят какво става в България и Румъния. „То е знак към инвеститорите, към хората, които пътуват насам”, заяви Радан Кънев.
Той допълни, че е наложително парламентът да избере главен съдебен инспектор. „Най-важното е България да има сериозна, координирана и твърда антикорупционна политика, която да доведе до промяна в краткосрочен план”, посочи Кънев.

Зам.-председателят на ПГ на Реформаторския блок Мартин Димитров коментира, че докладът казва, че дава шанс на това правителство. „Има смекчаване на някои констатации, защото има нов кабинет и на фона на провала на кабинета „Орешарски” е нормално ЕК да даде шанс на това правителство да свърши работа. Ясно е, че ако съдебната реформа не стартира веднага и няма резултати тази година, няма да можем да решим ключови за България въпроси”, заяви Димитров.

Според депутата има начини за силно намаляване на политическата намеса над работата на ВСС, което е порокът в момента. „Той може да стане постоянно действащ и въпреки това, да работи по съвсем друг начин. Сега трябва бъде избран председател на едно от върховните съдилища тази седмица и ВСС няма категорично решение изборът да бъде направен с тайно гласуване. Как да говорим за случайно разпределение на делата, как да говорим за прозрачно взимане на решения, ако изборът на председател на едно от върховните съдилища ще бъде с тази компрометирана система за гласуване”, попита Мартин Димитров. По думите му трябва да има таен избор, за да тръгнат нещата по нов начин и гласуването да бъде легитимно.