Димитър Лазаров: В доклада на ЕК очевидно е отчетена съдебната стратегия на правителството

В частта за борба с корупцията е отбелязан напредък, посочи още депутатът

Докладът е по-смекчен. Очевидно е отчетено това, което е представено от правителството като съдебна стратегия. Това каза депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров във връзка с доклада на ЕК за напредъка на България, предаде репортер на Bulgariautre. „В частта за борба с корупцията е отбелязано, че има напредък. Има забележки въз основа на бързината на съдебните процеси и крайните резултати”, посочи Лазаров.

„Приехме на първо четене измененията в Закона за МВР, днес се гледат в комисия предложенията на второ четене – що се касае до областта за борба с корупцията. В най-скоро време ще бъдат разгледани законите за специалните служби. Това, което се казва в доклада – да, стратегия има, предстои да се конкретизира във времето кога ще бъдат внесени конкретните закони, как ще бъдат приемани в Народното събрание и ефектът от тях”, добави той.

Депутатът обясни, че има създадени групи в Министерски съвет по отношение на измененията в Наказателния кодекс с оглед участието в терористични групи, в „Ислямска държава”. „Докладът, който излезе, ни дава ясна оценка и задължения конкретно във времето да предприемем нашите действия”, заяви Димитър Лазаров.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов добави, че обявеното по повод доклада на ЕК дава надежда и доверие на работата, която е започнала във връзка с укрепване на съдебната система, подчертава важната роля на ВСС, който би следвало да поведе реформата в системата.

„Разбираме тежестта на отговорностите, които докладът вменява както на законодателния орган, така и политическата отговорност. Споменава се третата процедура за избор на главен инспектор на съдебната система. В петък изтича срокът кандидатурите да бъдат внесени за обсъждане. Изразяваме оптимизъм в тази посока. Надяваме се състезанието да бъде честно, да се стигне до такъв консенсус, който да отличи и подкрепи кандидатите, т.е. по тази проблемна точка в доклада да имаме сериозен и конкретен напредък”, каза още Кирилов.

По думите му е особено важно конкретното разработване на законопроект по изпълнение на стратегията за развитие в съдебната реформа. „Много скоро на вниманието ми ще бъде Законопроект за изменение на Закона за съдебната власт. При неговото обсъждане би следвало да подирим максимално широк правен и политически консенсус”, подчерта Данаил Кирилов.