Тодор Чобанов: Софийският музей извършва сериозна проучвателна дейност в сферата на археологията

Животът

28-01-2015, 14:46

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Номинираха Българския Лувър за Съвременна архитектура на ЕС

„Българският Лувър” си търси име

Музеят за история на София придоби мраморен релеф на бог Митра, случайно открит в село Герман

Мраморен релеф на бог Митра придоби Музеят за история в София. Той е открит случайно в село Герман.

"Музеят макар и да не е тясно профилиран археологически музей извършва много сериозна проучвателна дейност в сферата на археологията", каза заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов, при представянето на новооткритата в село Герман находка - мраморен релеф на бог Митра, предаде „Фокус”. 

Чобанов обясни, че музеят участва в различни експедиции на територията на София и извършва проучвания, научна дейност, публикации, свързани с археологическото наследство на града. „Нашият град е един от най-старите в Европа, документирано е, че началото му е в VI-то хилядолетие. Това е т.нар.”неолитна революция” – началото на уседналия живот в Европа”, обясни той. 

Чобанов разказа, че наскоро BBC излъчи материал, в който се посочи, че прочутото село със Солницата край Провадия, се смята за първия укрепен град в Европа. „Горе-долу по това време, когато се изгражда това селище в Провадия, е изградено и прочутото неолитно селище в Слатина, което е далеч от цялостна проученост. Там има още много работа да се извърши, но можем да кажем, че това е началото на живота на нашия забележителен град”, заяви Тодор Чобанов.