Над 10 000 бездомни котки се разхождат в Пловдив, започва масова кастрация

Мисия Пловдив

29-01-2015, 08:00

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Световната здравна организация препоръчва ограничаване на популацията

Програми за овладяване на популацията на бездомни котки и кучета в Пловдив през следващите две години, ще обсъждат общинските съветници на днешната си сесия.
Кастрацията е основна мярка, заложена в двете програми. Манипулациите ще се извършват в Зооветеринарния комплекс на Пазарджишко шосе.

Според закона за защита на животните до края на декември 2015 г. във всички общини в България трябва да бъдат изградени приюти за постоянно настаняване на бездомни кучета. Общините нямат готовност за това, а в Пловдив има временен приют за 50 кучета. 
През 2013 г. експертите от Международната фондация „Четири лапи“ са преброили 10 267 улични писани, или с 3000 повече, отколкото през 2009 г. В същото време безстопанствените кучета са намалели наполовина и допреди две години са били 689, което означава, че почти са на изчезване.
Невижданият бум на котките се дължи на милозливите пловдивчани, които ги хранят до насита. Затова в общинската програма е заложена кастрация и обезпаразитяване на животните, включително  и стимули за хората, които съдействат за това.