Христо Иванов: ВСС да си направи най-бързи изводи от доклада на ЕК

Общият извод от доклада е, че конкретните резултати, които трябва да видим, не са настъпили, заяви правосъдният министър

Съдебната власт има потенциал да върне доверието в нея. Правят се конкретни стъпки назначенията да станат по-прозрачни. Най-важното за това са ясните критерии и обосновка при назначенията на магистрати. Това коментира пред БНТ министърът на правосъдието Христо Иванов, който участва в неформална среща на министрите на правосъдието в Рига. Той посочи, че най-бързи изводи от доклада на ЕК трябва да си направи Висшият съдебен съвет, защото днес предстои изборът на председател на ВКС.

Всеки магистрат обаче трябва да даде своя принос да излезем от този период на стагнация и липса на прогрес, уточни Христов. По думите му общият извод от доклада е, че конкретните резултати, които трябва да видим, не са настъпили. Докладът е коректен, отчита направените организационни усилия, но няма място за фанфари, обобщи правосъдният министър.

По отношение на проблемите в съдебната система невинни няма, коментира още министърът. Той допълни, че до времето на следващия доклад на ЕК след една година, ако България не успее да покаже убедителни и конкретни действия, тонът с който се пишат докладите ще бъде променен.