Москов: Един от приоритетите на държавата е детското и майчинското здравеопазване

Няма никакво намерение за вдигане на задължителната здравна вноска

"Това, което харесва или не харесва ДПС, няма никакво отношение към развитието на държавата. ДПС е в изолация и това е едно от хубавите неща. Готов съм да подам оставка, ако почувствам, че се отклонявам от поетия курс. Чувствам се като човек, който е натоварен с много отговорна работа". Това каза пред БНТ здравният министър Петър Москов.

Той коментира и темата за здравните вноски.

"Няма никакво намерение за вдигане на задължителната здравната вноска. Става въпрос за хората, които се осигуряват от държавата. Бюджетът на касата се повиши с 400 млн. лева. Тези пари дойдоха от държавата, но има какво да се направи още. Тук говорим за запазване на здравната осигуровка на самоосигуряващите се и държавата да бъде адекватен платец. Частта от обществото, която си плаща осигуровките и е изрядна, трябва да види причини, за да продължи да го прави. Трябва да се спазват законите. Началото на борбата с корупцията започва, когато има яснота какво се случва на входа на системата. Никой няма да натоварва хората, които са в тежко положение и безработни, разкри министърът. Неосигуряващите се здравно все повече и повече ще могат да ползват услугите на спешния пакет, който ще бъде ясно регламентиран. Когато говорим за родилки и деца, е ясно, че плаща държавата. Един от приоритетите на държавата е детското и майчинското здравеопазване", каза още Москов.

"Спешна помощ е базата. Ако липсва базата и основата, не можеш да изградиш здрава сграда. Директорите на центровете за Спешна помощ вече са направили своите разчети предписания. Целта е да се увеличат и изравнят възнагражденията на работещите в Спешна помощ с колегите им от болниците и доболничната помощ. Проблемът е в цяло едно политическо поколение, което създаваше илюзия, че можеш да не плащаш, ако гласуваш правилно. Те налагаха мнението, че задълженията не вървят с правата. Ако лъжем системата, че й плащаме, тя ще ни лъже, че ни лекува", заключи Москов.

"Парите на здравната каса се източват и в това няма съмнения. Трябва да има изсветляване на изразходването на средства. Това е много сериозен разговор. Задължението към здравноосигурителната система трябва да важи за всички. Аз не мога да дам конкретен отговор как хората трябва да си плащат осигуровките. Гарантирам, че няма да има проблем с лекарствата за онкоболни", обеща Петър Москов.