Пентагонът призова НАТО за нововъведения в оръжейната област

Необходими са смели действия за запазване на превъзходството пред Китай и Русия, заяви зам.-министърът на отбраната на САЩ

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Робърт Уърк призова страните членки на НАТО да направят нововъведения в оръжейната област, съобщава Ройтерс.

Той подчерта, че са необходими смели действия за запазване на превъзходството пред Китай, Русия и други държави в областта на оръжейните иновации.

Уърк каза също, че Пентагонът има нов план, наречен „Военна иновационна инициатива", и отделни усилия за запазване в дългосрочен план на американското военно превъзходство.

"Трябва да си сътрудничим, да избягваме дублиране, да прилагаме иновации в технологиите, концепции, експерименти и военни игри", заяви той на конференция, организирана от Центъра за нова американска сигурност. "Страните членки на НАТО трябва да увеличат военните си разходи до 2% от БВП", призова министърът.

Генерал Жан-Пол Паломерос от НАТО разкри, че Алиансът се е насочил към иновативни подходи, включително разширяване на военните учения.

Според Уърк САЩ ще инвестират в модернизиране на ядрените оръжия, способности за космически контрол, модерни сензори, противоракетната и киберотбрана, безпилотни самолети, поразяващи оръжия с висока скорост, нови самолетни двигатели, високоенергийни лазeри и електромагнитно релсово оръдие.