Горанов: Нямам повод за притеснения за универсалните и професионалните пенсионни фондове

Трябва да се преодолее дефектът за възможност за инвестиране в свързани лица, посочи финансовият министър

Аз нямам повод да имам притеснения по отношение на универсалните и професионалните пенсионни фондове по отношение на качеството на инвестициите. Това, което е заложено като нормативна рамка от гледна точка на ограниченията за инвестиране и правилата, не допуска рисково инвестиране в некачествени активи. Това коментира пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов след заседание на Комисията по бюджет и финанси, предаде репортер на Bulgariautre.

Министърът добави, че комисията защитава тезата, че през цялото време надзорът върху пенсионните фондове е бил адекватен. 

Според Горанов единственото притеснение идва от недостатъчно категоричните текстове по отношение избягване възможност за инвестиране в свързани лица и това трябва да бъде преодоляно бързо. „Жалко, че години наред този дефект в темата „свързаност” не е преодолян, независимо че в част от докладите на КФН намира място като проблем на законодателството”, добави той.

Във връзка с писмото на пенсионните фондове, изпратено до КФН, финансовият министър коментира, че то е предмет на анализ на комисията и ако твърдението, че има манипулация в пазара се окаже вярна, може да се приеме като аргумент за промяна на законодателството. „Това е още един аргумент да променим законодателството, за да създадем гаранция, че дългите години, през които се управляват спестяванията на хората, са максимално защитени”, каза Горанов.

На въпрос кога е научил за писмото на фондовете, Владислав Горанов посочи, че знае за него отдавна, тъй като е постъпило в Министерство на финансите през октомври 2014 г. Той отрече да има причинно-следствена връзка между писмото на фондовете и решението за законодателна инициатива.

По отношение на промените в пенсионната реформа той заяви: „Не съм се отказал от нищо, но приехме с министър-председателя и от името на ГЕРБ да отговорим на всички критики, които постъпиха в хода на приемането и след това. Поехме ангажимент да се отговори на всички притеснения на хората, че държавата предпочита един или друг модел. Мислете, че сме изпълнили ангажимента да отговорим на критиките на нашите политически партньори”.

Той обясни, че Сребърният фонд няма същите цели за натрупване. „Хората през времето, в което стоят само в Държавното обществено осигуряване, ще получат 100% без коригиране на индивидуалния коефициент пенсия от ДОО. За този период ще имат бъдат зачени 100% коефициент при пенсиониране. За периодите, в които се намират в универсален пенсионен фонд и техните вноски постъпват там, ще се използват всички предимства на втория стълб”, допълни министърът.

Според него спекулативно се твърди, че за да бъде намалена таксата за фондовете, трябва да бъде взето специално законодателно решение. „Някои от фондовете са прилагали по-ниска такса от максималната възможност от 5%. И сега фондовете, ако искат, могат да ги намалят. Със сигурност би било добре в хода на очерталия се дебат и след като се стига до извода, че заделянето на такъв голям ресурс от текущите вноски на хората предполага при равни други условия нисък краен резултат за тях при пенсиониране, е хубаво да се помисли, след като вече имаме достатъчно укрепнали дружества, които имат възможност да разпределят дивидент, да намалят очакванията си за доходност от инвестицията в пенсионно-осигурителни дружества и да оставят тези средства на разположение на фондовете”, допълни Владислав Горанов.

Той уточни, че хората и сега могат да избират, но не е реализирана подзаконовата нормативна уредба заради джентълменското споразумение, че ще се даде възможност да се постигне максималния избор на хората във всички посоки.

Според министъра има смисъл в предложението за създаване на гаранционен фонд, защото сега има риск понякога да се отчита отрицателна доходност и лицата да не са покрити поне до номиналния размер на текущите им вноски.

„Със сигурност опитът на Мавродиев да се явява медиен регулатор, според мен, независимо от това, че законът му дава право, не трябва да бъде реализиран с мащабите, с които се вижда напоследък. Ако се окаже, че комисията не си е свършила работата и не са защитени интересите на небанковия финансов сектор или имаме неудачи там, аз съм първият човек, който ще каже, както казвам, че според мен Иван Искров задължително трябва да си подаде оставката, така тогава ще говоря и за Мавродиев”, каза финансовият министър.

По отношение на това дали има въпроси за оставката на ген. Ваньо Танов, министър Горанов заяви, че Танов е добър професионалист, доказал се е в способността си да ръководи сложна система. „Аз му имам пълно доверие, независимо от тези неудачи, на които сме свидетели. Моята позиция е, че ген. Танов остава да ръководи митниците. За съжаление, една малка капка отрова може да развали цяла каца с хубаво вино. Работата му от последните месеци като ръководител на агенцията дава видими резултати – с между 400-500 милиона са повече приходите през януари спрямо същия период на 2014 г. и най-вероятно януари 2015 г. за първи път след 2009 г. ще приключи на излишък – с няколко десетки милиона”, заяви Владислав Горанов.