Трябва да имаме свобода при избора как да се осигуряваме за пенсия

Предложението за начина на осигуряване ще бъде обсъдено в различни формати, включително и в НСТС

Възможността за избор къде да бъде пенсионната осигуровка е важна. Това каза вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в рамките на парламентарния контрол относно възможността на осигурените лица да прехвърлят вноските си за втора пенсия от универсален пенсионен фонд в Държавното обществено осигуряване, предаде репортер на Bulgariautre.

„В тази поправка се дава една идея, която очевидно трябва да бъде разработена. Мисля, че възможността за свободен избор трябва да бъде факт и ако иска, всеки гражданин да може да промени начина, по който се осигурява”, заяви вицепремиерът. Според него има нужда от улесняване на законодателството.

„Следващия вторник този въпрос ще бъде обсъден на работната група. Надявам се да имаме възможност да дадем на обществото и експертите достатъчно широка дискусия, преди да вземем това важно решение”, посочи Калфин.

„Обсъждаме законопроект, който е на страницата на Министерство на финансите и предстои да бъде разгледан в пленарна зала. Предложението ще бъде обсъдено в различни формати, включително в НСТС и след това ще се появи в парламента, за да бъде обсъдено”, заяви още той.

На друг въпрос – относно насърчаване на активния живот на възрастните хора, Ивайло Калфин каза, че промените в пенсионната система за една от мерките за активност на възрастните хора. „За мен активният живот на възрастните хора не е ранно пенсиониране. Това е възможност да човек да бъде активен, да бъде полезен за себе си и за обществото. Дали ще бъде трудова заетост, социална дейност, но това означава възрастният човек да бъде в контакт с обществото и да бъде полезен. Активен живот означава да не зависи от социални помощи, а да допринесе с нещо за обществото и за себе си”, подчерта министърът.