Реформаторите с декларация за 70 г. от разстрела на част от държавния елит

Политика

30-01-2015, 12:52

Снимка:

Народно събрание

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Георг Георгиев, МГЕРБ: Мисията ни е да не позволяваме комунизмът да се повтори

Депутатите са длъжни да припомнят трагичните уроци от миналото, категорични са от Реформаторския блок

Навършват се 70 години от нощта на 1 февруари 1945 г., когато в София са разстреляни десетки представители на българския политически, държавен и военен елит. Това каза депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров от парламентарната трибуна в декларация от името на парламентарната група, предаде репортер на Bulgariautre.

„Убийството е извършено от активистите на БРП (к) след произнесени по-рано същия ден смъртни присъди от първи и втори състав на т.нар. „Народен съюз”. Осъдените са разстреляни един по един и телата им са хвърляни в изкопана от авиобомба яма в Централните софийски гробища. В тези зловещи събития намират смъртта си: 67 народни представители от 25-ото ОНС, 22-ма министри, 3-мата регенти на Царство България, 8 съветници на Цар Борис III, 47 генерали и висши офицери от Българската армия, в това число командващите всички родове войски и основните военни формирования”, посочват от Реформаторския блок.

Станимиров припомни, че присъдите са отменени през 1996 г. с две решения на Върховния съд на Република България, а осъдените са реабилитирани. Комунистическият режим е обявен за престъпен със закон от 38-то Народно събрание през 2000 г., с резолюция на ПАСЕ от 2006 г., с резолюция на ЕП от 2008 г. и редица международни правни актовете.

„Масовото убийство в нощта на 1 февруари 1945 г. е сред най-жестоките престъпления на комунистическия терор. Освен лишаване от живот на голяма част от българския държавен елит, убийството на 67 народни представители, мотивирано с начина, по който са гласували в тази зала, представлява тежка политическа репресия спрямо принципите на парламентаризма и правото на народните представители да взимат свободно и по съвест своите решения”, заяви Борис Станимиров.

В декларацията на Реформаторите се посочва още, че днес, когато тоталитарни идеологии надигат глава в европейските общества, народните представители повече от всякога са длъжни да припомнят трагичните уроци от близкото минало и да поддържат жива паметта на предшествениците им от 25-то ОНС. „Длъжни сме с делата си да доказваме, че тяхната смърт не е била напразна и да гарантираме, че подобни нечовешки действия няма да се повторят”, подчертаха от Реформаторския блок.