От понеделник община Стара Загора започва работата по програмата за санирането

Стотици дойдоха, за да чуят от Лиляна Павлова условията

Всички фирми, които ще извършват конструктивното и техническо обследване на сградите, строителният надзор и самото строителство по Националната програма за енергийна ефективност, ще бъдат избрани от общините с открити процедури, съгласно Закона за обществените поръчки. Това заяви пред старозагорци министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Стара Загора по повод старта на правителствената програма за саниране на многофамилни жилища. „Ще бъде даден шанс на малките и средните фирми в старозагорски регион, като всеки блок ще бъде в обособена позиция, за да няма един голям изпълнител. Изискванията за финансов ресурс и брой работници ще бъдат занижени, за да могат да се класират", потвърди на съвместна пресконференция и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Стотици жители на Стара Загора и региона дойдоха да чуят този следобед лично от министъра на регионалното развитие и благоустройството какви са условията и редът за кандидатстване на сдруженията на етажните собствености. Зала „П.Р.Славейков“ на Общината се оказа тясна да побере всички желаещи да участват в срещата. Експерти от МРРБ се включиха в разясняването пред старозагорци на условията за включване в програмата на правителството в още две зали в Общината.

Стара Загора е вторият град в страната, в който министър Павлова проведе разяснителна кампания по одобрената от правителството в сряда програма. Осигурено е финансиране от 1 млрд.лв. за нейното реализиране. „Това е един ангажимент, който поехме по време на кампанията – да се създаде работещ механизъм и в България - последната държава в Европейския съюз, където многофамилните жилищни сгради не са санирани. Нито едно правителство за тези 25 години не е направило нищо за да подкрепи и подпомогне живеещите в тях", заяви министър Лиляна Павлова.

По думите ѝ отговорността за прилагането и изпълнението на мерките от Националната програмата за енергийна ефективност е на кметовете по места. С подписването на договорите Сдруженията на собствениците упълномощават кметовете от тяхно име да изберат одиторските компании, които ще извършат техническото и енергийното обследване, ще изберат проектантите и фирмите, които ще извършват строително-ремонтните дейности по сградите, обясни регионалният министър.

Заедно с кмета Живко Тодоров, увериха присъстващите, че изборът на изпълнителите ще става чрез публични търгове и всяка малка фирма, която отговаря на изискванията, ще може да кандидатства . Кметът на Стара Загора увери, че Общинският съвет ще приеме специална наредба за архитектурно оформление и цветово решение на всеки квартал.
МРРБ ще има методическа и координираща роля, а областните управители ще бъдат гаранти по места от името на държавата и също ще подписват договорите, посочи Павлова.

„Най-важният социален ефект, е да се намалят драстично разходите на домакинствата, инвестирани за отопление и осветление, особено през зимния период. За целта създадохме механизъм, чрез който инвестираме 1 млрд.лв. , осигурен чрез държавна гаранция, предоставяме го на държавната банка, която чрез привлечен ресурс осигурява финансирането за всяка една сграда", обясни регионалният министър.

Сдруженията се регистрират целево, единствено за включване в програмата, и нямат право да отнемат или да се разпореждат с ничия собственост. Задълженията на физическите лица за ток, вода, парно и пр. не се прехвърлят в сдружението, което няма как да бъде задължено да ги погасява, коментира слуховете регионалният министър.

Кметът живко Тодоров обяви, че от понеделник започва работата по програмата като екип от общинска администрация ще разяснява процедурите и ще помага при подготвянето на документацията.