Стефан Командарев открива „София Филм Фест в Стара Загора” на 6-ти февруари

Стара Загора Лайф

31-01-2015, 15:35

Снимка:

София Филм Фест

Автор:

Деница Христова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ще има трето издание на „София Филм Фест” в Казанлък

Ще бъдат показани 10 нови некомерсиални, световни и български заглавия

На 6 февруари стартира специално издание на „София Филм Фест” в Стара Загора
Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и Кино Арена, с подкрепата на Националния Филмов Център и програма „Творческа Европа” на Европейския съюз.
В рамките на пет дни – 10 февруари в Кино Арена – Парк МОЛ ще има специални срещи с нови, некомерсиални, световни и български заглавия.

„София Филм Фест в Стара Загора” ще бъде открито в 18,30 часа на 6 февруари с филма „Съдилището” на режисьора Стефан Командарев. С ексклузивна прожекция филма „Съдилището” откри 18-то издание на Международен София Филм Фест през март миналата година. Очаква се филма да бъде представен на зрителите в Стара Загора от екипа на филма, а официално събитието в града да открие директора на София Филм Фест - Стефан Китанов.

Останалите филми, които ще бъдат представени са:
„Ангелският дял”, дело на прочутия британски режисьор Кен Лоуч. Награда на журито, номинация за най-добър режисьор – Кан ’12; Най-добър европейски филм според публиката - Сан Себастиан ’12; Номинация за най-добър композитор - Европейски филмови награди ‘12 ;

„Краят на омагьосания кръг” на режисьора Феликс ван Хрунинген , който получи наградата на „Europa Cinemas” и наградата на публиката в раздел „Панорама” на Берлинале 2013, а Веерле Бетенс получи признание за своята роля на Европейски филмови награди 2013, където й беше връчена наградата за най-добра актриса.

„Забрави за любовта!” на провокативния, анти-догматичния, разкрепостения Ларс фон Триер, чиито най-нов филм „Нимфоманка” разбунва духовете в киното вече няколко години. Триер има амбицията, и успява по невероятно дълбок, философски начин, да разкаже „поетичната история за еротичното пътешествие на една жена от нейното раждане до 50-ата й годишнина”. Неговата гледна точка е на главната героиня – самообявилата се за нимфоманка Джо, а ролята е поверена на Шарлот Генсбур. Нейни партньори в предизвикателния киноразказ са цяла плеяда от небосклона на холивудското и европейското кино – Стелан Скарсгард, Шая Лебоф, Джейми Бел, Кони Нилсен, Ума Търман, Крисчън Слейтър, Уилям Дефо и др.

„Географът си пропи глобуса”. Руската филмова звезда Константин Хабенски изпълнява главната роля във филма на режисьора Александър Велединский.

„Нимфоманка” – втората част на предизвикателната творба на Ларс фон Триер. Тя е по-мрачна от първата и проследява главната героиня Джо (първо Стейси Мартин, а после Шарлот Генсбур), която на средна възраст губи удоволствието от секса и се отдава на мазохизъм, заплахи и насилие. Джо продължава да разказва историята на единствения си слушател (Стелан Скарсгард), но докато сексът в първия филм е представен като детска игра, сега вече напомня на самоналожено наказание. Джо се подлага на камшичените удари на садо-мазо господар (Джейми Бел) и преследва опасното вълнение от секс с непознати, оставяйки детето си само през нощта...

„Смърт на човек от Балканите” - оригинален нискобюджетен филм, зареден с язвителен диалог и заснет в един-единствен кадър на сръбския режисьор Мирослав Момчилович. Неговото име е познато на българската публика като сценарист на „Когато порасна, ще стана кенгуру”, който е сред фаворитите на публиката на София Филм Фест 2005 и е обявен за най-добър филм на фестивала в Мотовун. Чрез разнородните персонажи режисьорът рисува нюансирана картина на „балканския манталитет” и на човешката природа като цяло. Зрителите наблюдават случващото се през уеб камера, която един композитор е поставил в стаята си, преди да отнеме живота си.

„Кутия за храна” на режисьора Ритеш Батра от Индия. Пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота, филмът отвежда зрителите в Мумбай, където едно от чудесата на града е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Голяма част от разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в градския лабиринт на Мумбай. Учени от „Харвард” са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Филмът разказва историята на една такава кутия... Пълнометражният дебют за Ритеш Батра е представен на „Седмицата на критиката” в Кан’13 и е показан с успех на фестивалите в Телюрайд, Сараево, Торонто и Лондон.

„В къщата” на френския режисьор Франсоа Озон. Филмът разказва историята на 16-годишен тинейджър, чието ангелско излъчване прикрива трескаво желание да моделира реалността според собствените си фантазии, с противоречиво отношение към заобикалящите го хора, които превръща в персонажи на една паралелна реалност. Актьорският екип, очаквано за филм на Озон, отново е впечатляващ – ролите са поверени на Фабрис Лукини, Ернст Юмхауер, Кристин Скот Томас и Еманюел Сение.

Филмът „Любов” на режисьора Михаел Ханеке ще закрие „София Филм Фест в Стара Загора” в 21,00 часа на 10 февруари. Филм, спечелил редица престижни награди, където актьорите Жан-Луи Трентинян и Емануел Рива създават уникални образи в ролите на Жорж и Ан – пенсионирани 80-годишни учители по пиано, които живеят в естетски обзаведения си, изпълнен с книги апартамент в Париж. Те са щастливи, нежно обичащи се, дейни и спокойни, доволни от живота си. Изключително нежният филм, изпълнен с трогателна игра от двамата актьори в централните роли, показва доколко човек е способен да прояви достойнство и чувствителност, когато е изправен пред неизбежната жестокост на природата.

„София Филм Фест в Стара Загора” е част от международния проект „Операция КИНО” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево, Клуж и ), който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен