Синхронът на министрите дава оптимизъм, че правителството ще завърши мандата си (обзор)

България е доказала, че е сред най-стабилните евроатлантически партньори, категоричен е премиерът

Все повече се радвам на синхрона на работата на министрите. Това ми дава оптимизъм, че правителството ще завърши мандата си. Това каза премиерът Бойко Борисов в изказването си по време на форум на Американската търговска камара, където представи управленската програма на кабинета. Борисов заяви, че последиците от експеримента „Орешарски" са изключително тежки за България и страната няма ресурс да се справи със следващ срив. Премиерът допълни, че се надява местните избори да се проведат в условията на толерантна предизборна кампанията. По думите му най-важното е България да е стабилна, а това е възможно само със стабилно правителство. Борисов заяви, че България е доказала, че е сред най-стабилните евроатлантически партньори.

Според министър-председателя ще е много трудно да се стабилизира енергетиката у нас. Съвместната енергийна комисия ще продължи работата на Енергийния борд във всички сектори на много по-професионално, работно и прагматично ниво, коментира още той. По отношение на газопровода „Южен поток” Борисов заяви, че ако конкурентният проект „Набуко” съществуваше, страната ни е нямало да има проблем с „Южен поток”. Премиерът каза още, че се надява да се намери безопасна технология за добив на шистов газ и припомни, че е наложен мораториум за проучванията. Бойко Борисов коментира и темата за проблемите при отчитането през зимните месеци от страна на електроразпределителните предприятия и заяви, че не вярва на ЕРП- та и оправданията им за проблеми в софтуера и попита защо тези проблеми не се случват в полза на потребителите.

Правителството максимално ще подпомага всеки инвеститор и бизнес, но правилата трябва да се спазват, заяви Борисов.

Той даде положителна оценка за работата на президента. Росен Плевнелиев е много добър президент посочи Борисов и допълни, че съжалява за шегата си, че следващият президент може да е жена.