Краят на прехода не зависи от един политик, а от българския народ

Росен Плевнелиев: Разкриването на цялата истина за тоталитарния режим ще бъде продължение на делото на д-р Желю Желев

Краят на прехода не зависи от един политик, а от българския народ. Това заяви  държавният глава Росен Плевнелиев, след като се поклони пред паметта на д-р Желю Желев в Патриаршеския храм „Свети Александър Невски“ в столицата. „Д-р Желев ни учеше, че преходът ще приключи тогава, когато самите ние като народ оставим зад гърба си миналото на комунистическия режим и когато оставим комунизма в музея и в учебниците на децата ни, за да знаят те какво е това. Преходът ще приключи, когато сами направим обективна, честна и достойна оценка за това какво постигнахме, за доброто и за лошото по време на комунизма и с това да затворим тази страница и да отворим нова“, заяви президентът пред журналисти.

Росен Плевнелиев отново беше категоричен, че цялата истина за тоталитарния режим трябва да бъде казана и това ще бъде продължение на делото на покойния президент д-р Желю Желев.

„За всеки истински политик властта не трябва да бъде цел, а средство – за да може страната да се развива, а народът да види доброто, да припознае държавата и нейните институции на своя страна. За президента Желев властта беше средство да бъдеш близо до своя народ, да го разбираш и да му служиш. Надявам се повече български политици да разберат неговото дело“, заяви държавният глава.

Президентът подчерта, че демокрацията се лекува само с повече демокрация, а не с криворазбран национализъм, с агресия и с безпринципно политическо противопоставяне и това е един от завещаните уроци на д-р Желю Желев. „Много искам поколения български политици да се поучат от неговия пример – д-р Желев беше силен с аргументите си и с добронамереността си да движи нацията напред“, каза Росен Плевнелиев.

До последния си ден д-р Желю Желев служеше на народа си и с ума и със сърцето си беше президент на всички българи, заяви още държавният глава, след като почете паметта на първия демократично избран български президент.