Косово ще използва българския опит в процеса на стабилизиране и асоцииране с ЕС

Това стана ясно на среща на президента Росен Плевнелиев с президента на Република Косово Атифете Яхияга

Република Косово ще използва опита на Република България в процеса на стабилизиране и асоцииране с Европейския съюз и за въвеждането на европейското законодателство. Двете страни ще работят също така за задълбочаване на политическия диалог, на търговско-икономическите и културните връзки. 

Това стана ясно на среща на президента Росен Плевнелиев с президента на Република Косово Атифете Яхияга, която е в София, за да отдаде почит на първия демократично избран български президент д-р Желю Желев, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Президентът Яхияга определи д-р Желев като един от символите на демокрацията в региона и поднесе от името на народа на Република Косово съболезнования на българския държавен глава. 

"Сътрудничеството и интеграцията са истинската сила, която може да направи живота на гражданите по-добър", единодушни бяха президентите Росен Плевнелиев и Атифете Яхияга. Двамата обмениха мнения по процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани и се обявиха за повече свързаност между страните от региона. "Страната работи за мир, стабилност и за добри отношения със съседите си, които са условие за напредък в процеса на интеграция в европейските структури", увери президентът Яхияга.

Двамата държавни глави се обединиха около позицията, че географската близост между България и Косово е предимство, което трябва да бъде използвано за развитие на търговско-икономическото сътрудничество.