Стоянка Мутафова отбелязва 93- ия си рожден ден на сцената на Сатирата

Само в Сатиричния театър актрисата е изиграла над 70 роли

Голямата българска актриса Стоянка Мутафова днес навършва 93 години. 

На рождения си ден тя отново ще бъде на сцената на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ в София- тази година със спектакъла „Скакалци“ от Стефан Костов. След представлението колегите й от Сатиричния театър и „Дриим тийм прадакшънс“ ще поздравят рожденичката.
Няма българин, който да не се е смял със Стоянка Мутафова. Нейният дух е несекващ и млад. Тя е готова да посрещне още предизвикателства и отново да се раздаде за публиката.

В театралния афиш днес има три спектакъла с нейно участие. Само в Сатирата, любимият й театър, тя е изиграла над 70 роли.

Неслучайно по инициатива на Сатиричния театър, поета от Съюза на артистите в България и подкрепена от Министерство на културата, се проучва възможността нейното сценично дълголетие да бъде отбелязано в книгата на рекордите „Гинес“.

Стоянка Мутафова е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Завършва класическа филология в Софийския университет и Държавна театрална школа в столицата. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър "Ив. Вазов" . Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър "Ал. Константинов". През 2001 г. получава наградата "Паисий Хилендарски", а през 2002 г. орден "Стара планина", първа степен.