Съюзът на съдиите и НПО-та искат публични консултации преди указа за съдия №1 на ВКС

Те изпратиха отворено писмо до президента Росен Плевнелиев

В отворено писмо до президента Росен Плевнелиев Съюзът на съдиите в България и пет неправителствени организации призоваха държавния глава да проведе публични консултации, преди да подпише или откаже указа за назначаване на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд, съобщи БНР.

В писмото се посочва липсата на яснота за критериите, по които Висшият съдебен съвет направи избора на Панов, както и липсата на гаранции за равнопоставеност на двамата кандидати и за тайната на вота. Магистратите добавят, че съдийската подкрепа за Павлина Панова е била напълно игнорирана.

Неправителствените организации се позовават в писмото на решение на Конституционния съд от 2002 година, в което се посочва, че ВСС, който избира председателя на ВКС и президентът, който го назначава с указ носят споделена отговорност за длъжността.

В писмото си те обясняват още, че според Решение № 13 от 1996 г. на Конституционния съд волята на президента при издаване на указа за назначаване на ръководителите на висшите ведомства на съдебната власт е поставена в зависимост от волята на "специфичния кадрови администриращ орган на съдебната власт", за да бъде гарантирана независимостта на съдебната власт.

"Желанието на конституционния законодател е да се ангажира отговорността на Висшия съдебен съвет за предложената кандидатура и в същото време да се получи, респективно - наложи, съгласуваност с президента, чиито съображения при отказ да изпълни първото предложение на Висшия съдебен съвет биха могли да повлияят на този орган за повторното предложение", твърдят магистрати и правоозащитници в документа.

В същото решение е посочено, че правомощието на президента по чл. 129, ал. 2 от Конституцията е израз на дискреционна власт. Това означава, че в обхвата на преценката се включва законосъобразността и конституционосъобразността на проведената от Висшия съдебен съвет процедура за избор на председател на Върховния касационен съд.

"Позволяваме си да припомним практиката на Конституционния съд, тъй като предстои да съобразите особеностите на проведения тази седмица избор за председател на Върховния касационен съд. Именно чрез демократичната практика на конституционните Ви правомощия ще се утвърди съдържанието и границите на споделената Ви отговорност при назначаване на председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор", обръщат се неправителствените организации към Плевнелиев.