Френски журналисти ще разказват за българските съкровища в Лувъра

Те пристигнаха в България, за да посетят местата на най-големите ни археологически открития

Журналистически екипи от водещите френски издания „Фигаро”, „Монд”, „Експрес” и “Connaissance des Arts” /френско списание за изкуство/ пристигнаха в България, за да разкажат за подготовката на впечатляващата българска изложба в Лувъра, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. 

Нашата експозиция се нарича „Епопея на тракийските царе” и съдържа 1628 артефакта от 17 български музея. Тя ще бъде открита на 15 април 2015 г. в Лувъра в Париж и е най-значимата чуждестранна изложба за световния музей за тази година. Представянето на страната ни стана възможно благодарение на подписаното на 31 януари 2012 г. от министър Вежди Рашидов и ръководството на Музея петгодишно Споразумение между България и Лувъра.

Министърът на културата Вежди Рашидов ще приеме френските журналисти на 5 февруари 2015 г. По време на посещението си в България представителите на френските медии ще посетят местата на най-големите ни археологически открития, както и част от музеите, които участват с артефакти в импозантната изложба в Лувъра.