Река Тунджа при Елхово продължава да се покачва (обзор)

60 села в хасковско са без вода заради залети помпени станции

Река Поповска в ямболското село Попово излезе от коритото си и заля 20 къщи, хората бяха евакуирани. Обстановката в Елхово започна да се усложнява заради повишението на река Тунджа. За 24 часа в Ямбол реката се е вдигнала с почти метър. Нивото на река Тунджа при гр. Ямбол е 459 см при критично ниво 560 см, при гр. Елхово - към 373 см при критично ниво 395 см. Усложнява се и ситуацията в Елхово. Високите подпочвени води отново започват да избиват в дворовете на хората. До два дни се очаква реката още да повиши нивото си, което ще доведе до същото наводнение, каквото имаше в града преди Коледа.
Със заповед на кмета на община Болярово е въведен в изпълнение планът за защита при бедствия в частта ”Наводнение” за територията на село Попово. Към момента обстановката се нормализира. В гр. Ямбол е наводнена уличната инфраструктура в кв. „Каргон”, няма получени сигнали за наводнени сгради.
Аварийни екипи отводняват дворове и приземни етажи в селата Веселиново, Окоп и Овчи Кладенец. В района няма данни за пострадали или бедстващи хора.
В хасковско е обявено бедствено положение на територията на община Тополовград за селата Чукарово, Синапово, Княжево, Срем и Устрем. Затворени са пътните участъци: гр. Маджарово – с. Бориславци; с. Бориславци – с. Малко Брягово; Малко Брягово – с. Долни Главанак и с. Богомил – с . Свирково - гр. Симеоновград. За всички населени места има осигурени обходни маршрути. Нивото на река Марица при Свиленград е 488 см, при Харманли е 459 см и при Димитровград е 341 см. Осигурено е 24-часово наблюдение на дигата на река Марица в Свиленград.
Десетки села в Хасковска област са без вода заради последните проливни дъждове, съобщават от ВиК-Хасково.
Залети са помпените станции "Родопи", "Брягово" и "Малево", които са изключени и без вода са селата: Родопи, Стойково, Любеново, Брягово, Константиново, Александрово, Поляново, Малево.
В община Харманли заради спрените помпени станции "Момково", "Иваново", "Българин" и "Брягово" без вода са: Браница, Изворово, Черепово, Дрипчево, Иваново, Върбово, Смирненци, Лешниково, Българин, Богомил, Доситеево, Коларово, Шишманово, Рогозиново, Овчарово, Тянево, Поляново.
В община Любимец без вода са: Васково, Оряхово, Дъбовец, Вълче поле, Белица, Лозен, Георги Добрево, Йерусалимово.
В община Свиленград е спряна водата на: Момково, Димитриче, Костур, Левка, Михалич, Младиново, Мустрак, Пашово, Пъстрогор, Райкова могила, Сладун, Чернодъб, Щит, Сива река, Капитан Андреево, Генералово.
Без вода в Маджаровско са селата: Бориславци, Тополово, Ръженово, Долно Съдиево, Долни Главанак, Златоустово.
В Ивайловградско без вода са: Ивайловград, Меден бук, Долно луково, Горно луково, Славеево.
Пет села в община Сливен са пострадали от наводненията, има и увредена инфраструктура. Повишеното ниво на река Асеновска е създало опасност и от разрушение на част от пътя Елена – Сливен – Ямбол. Пътят вече е обезопасен и се работи по трайното възстановяване на брега на реката в проблемния участък. Разрушаването на бреговете е създало и опасност от повреда на главния водопровод на Сливен, който захранва водоснабдителната система от язовир Асеновец. Общинската комисия вече е започнала оценка на щетите, като възстановителните работи по инфраструктурата продължават.