Полша: Денят на победата да се отбележи при нас, а не в Москва

Свят

03-02-2015, 07:15

Снимка:

www.inter-view.info

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Президентът Коморовски вече покани евролидерите в Гданск на 8-и май

Полша не отстъпва от идеята на президента Бронислав Коморовски 70-та годишнина от края на Втората световна война в Европа да се чества именно в страната му. Вчера полският външен министър Гжегож Счетина заяви, че не разбира защо Денят на победата всяка година се отбелязва в Москва, а не, например, в други европейски столици. "Защо толкова лесно свикнахме с факта, че Москва е мястото, където са приключили военните действия, а не Лондон или Берлин, което е много по-естествено", заяви Счетина, цитиран от РИА "Новости". Според министъра, не е особено приемливо да празнуваме Деня на победата, там където е започнала войната. 

Изявлението на Счетина е именно по повод идеята на президента. Той вече покани европейските лидери на 8 май в Гданск, където започва нацисткото нападение срещу Полша през септември 1939 г. Шефът на президентската администрацията в Кремъл Сергей Иванов коментира, че това предложение цели да отклони визитата на европейските лидери в Москва. Той заяви, че желанието на Полша да е домакин на честванията на Деня на победата е странно, защото край Гданск не е извоювана никава победа.
Полският външен министър не за пръв път влиза в полезрението на руските власти на тема Втора световна война. Миналия месец той заяви, че концлагерът Освиенцим е освободен от украински, не от руски войници защото това е сторил Първи украински фронт. Историци обаче припомниха, че този фронт се е наричал така по географски причини и е бил част от съветската Червена армия, в която са се сражавали хора от десетки националности. Руският външен министър Сергей Лавров заяви по този повод, че изказването на Счетина е „кощунство". Германският канцлер Ангела Меркел също не се съгласи с думите му и каза, че Освиенцим е освободен от Червената армия.