Не допуснахме заплаха за живота на хората във Варненско и Добричко

Общество

04-02-2015, 15:51

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Такава предварителна мащабна евакуация досега не е правена

Благодарение на добрата координация между различните институции, управлението на водите за критичния период е било сполучливо, за да не стигне до заливане на къщи. Имаше пострадали домове в някои точки на страната – това е неизбежно, но поне не се допусна заплаха за живота и здравето на хората. Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков при изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде репортер на Bulgariautre. „Трудно мога да кажа дали има вина или не. Става дума за два много големи язовира, сложни за управление”, посочи министърът.
Той уточни, че досега такава мащабна предварителна евакуация във Варненско и Добричко не е имало. Вучков заяви, че оценката на държавни институции, областни управители, кметове, общински съвети, МВР и дори на хората, които са били евакуирани, е била добра за дейността на институциите.
„Причини се неудобство за няколкостотин души, имаше цели села, които бяха евакуирани, но хората възприеха евакуацията съвсем спокойно. Посетих всички учреждения, в които бяха настанени хора – и във Варненско, и в Добричко – евакуирани в детски градини, училища, читалища, пенсионерски клубове”, заяви Веселин Вучков.
Той заяви, че не се е наложила психологическа помощ. „Имаме психологически център, бихме могли да предоставим. Ако искаха, щяхме да осигурим помощ от психолози”, уточни министърът и добави, че след 24 часа хората са били настанени обратно в домовете им.