Жълт код заради силен вятър в Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол

Животът

06-02-2015, 09:51

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жълт код за дъжд, вятър и виелици днес

Зимата се завръща

Очаква се да духа със скорост 15-18 м/сек, пулсации до 22-25 м/сек

Жълт код заради силен вятър е обявен за днес за област Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и още три области в Южна и Източна България - Бургас, Варна и Добрич. Там ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/сек, пулсации до 22-25 м/сек.

Поривист вятър със скорост от 3 до 5 м/сек е измерен тази сутрин в Казанлък, съобщиха от пресцентъра на общината. 

В 12 области на Северна и Централна България е обявен жълт код за снеговалежи и навявания, придружени от бурен вятър. Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра.

В тези области ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/сек, пулсации до 22-25 м/сек. Ще завали дъжд, който през нощта срещу събота ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, ще има условия за навявания и снежни виелици.

Оранжев код е обявен в Смолянска област заради очаквани порои. Очакваното количество дъжд за денонощието там е 30-40 л/кв.м. Дъждът ще бъде интензивен следобед, предупреждават от НИМХ.

В 8 области на Западна и Централна България е обявен жълт код за обилни валежи от дъжд. Кодът е в сила за областите София град, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Кърджали, като в последните 4 области дъждът ще бъде придружен от силен вятър.

Времето в петък ще остане предимно облачно. В Западна България ще има валежи, които след обяд ще обхванат и Централна България, а в Рило-Родопската област ще се усилят.