Пожарникари от София и Пловдив протестират пред прозорците на Вучков (снимки)

В момента стачният комитет влезе на среща с вътрепния министър

Около 150 пожарникарите и спасителите от София и Пловдив се събраха на протест днес пред сградата на МВР в столицата, предаде репортер на Sofiautre.bg. По същото време колегите им от Варна и Добрич се събраха пред Пожарната в морската столица.

С искания за прекратяване на процедурата по съкращаване на 292 щатни бройки и обезпечаване на незаетите над 1000 щата за спасители и огнеборци, Националният синдикат "Огнеборец" алармира, че решението за съкращение създава илюзорна представа за реформа. Според протестиращите по този начин структурата не може да изпълнява функциите си, а сам по себе си незаетият щат е предпоставка за полагане на извънреден труд.

В протестна декларация до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Меглена Кунева и до министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, стачният комитет заявява, че ако не бъде намерено решение на проблема, ще бъдат предприети още по-твърди синдикални действия за защита правата на работещите в системата на пожарната и аварийната безопасност.

Протестиращите са решили дори да потърсят международна подкрепа от европейския алианс на пожарникарите и спасителите, защото съкращенията не водят само до рискове в системата, но и до риск за всички граждани, защото пожарникарската професия е една от най-рисковите и хуманните.

14:20 ч Стачният комитет влезе на среща с министър Вучков, а ако не се стигне до консенсус, протестиращите ще отидат при премиера Бойко Борисов, съобщава Дарик.

16:00 ч Срещата между протестиращите и вътрешния министър Веселин Вучков приключи само с едно задоволено искане на протестиращите. Тяхното основно настояване за несъкращаване на незаети щатни бройки и сега срещна отпора на МВР шефа.

След разговора с пожарникарите той обясни пред журналисти, че няма как да изпълни това тяхно искане, тъй като изпълнява закона, съобщава News.bg. Министър Вучков показа държавен вестник с текст от закон, приет на 22 юли 2014 г. по време на тогавашния премиер Пламен Орешарски и министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Според този закон още през юли от МВР е трябвало да бъдат съкратени 2500 щатни бройки.

"Това не е направено нито от Йовчев, нито от някой друг", отбеляза МВР шефът и се зарече, че той ще изпълнява закона.

Вучков обърна внимание на това, че няма да има уволнени хора, а само съкращаване на незаети бройки. И сега силовият министър обясни, че това, което може да направи за пожарникарите, е до април месец да бъдат проведени конкурси за назначаването на нови 250 пожарникари.

"Тези 250 нови служители са свежа глътка въздух, но не са достатъчни да направим това, което искаме и да имаме адекватна пожарна", коментира след срещата Любомир Еленков, председател на Управителния съвет на синдиката на пожарникарите. Той отсече, че протестиращите пожарникари настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов още в началото на другата седмица и едва след нея ще решат дали да продължат протестните действия.

"Очакваме да ни разбере и да разпореди да не ни съкращават бройките", призна Еленков.