Павлова: Ситуацията със свлачищата е критична

Ще са нужни повече от 20 млн. лева за закърпване на положението

Има свлачища и срутвания след дъждовете в цялата страна, ситуацията е критична. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред БНТ. Тя посочи, че се събира информация от най-проблемните региони, за да се поиска помощ от Европейската комисия.

„Ще се кандидатства и за дейности по превенция на свлачищни процеси пред Брюксел, очакваме и пари по програма „Околна среда”, допълни министърът на регионалното развитие.

Според Павлова по конкретния случай с блока в Кърджали, който е застрашен от две години, досега нямало подадени никакви документи за оказване на финансова помощ. „Това не означава, че ако сега се получат такива документи, помощ няма да им бъде оказана”, допълни тя.

Министърът уточни, че работите по ликвидиране на последиците от свлачищата ще отнемат няколко месеца и затова трябва да се мисли за временни решения за хората, попаднали в бедствена ситуация. Тя отново прикани общините за повече активност в подаване на необходимите документи, за да бъде получена помощ от държавата и от Европейския съюз.

Според нея само за пътищата ще са необходими повече от 20 милиона лева и то за закърпване на положението, а положението няма да става по-добро и се очакват нови проблеми през пролетта.