Стартира трудовата борса за студенти на ВУМК и учащи от Добрич

Участват компании от Германия, Испания, САЩ, Русия, Гърция и България

  • Висше училище Международен колеж  организира  кариерно изложение, на което присъстват фирми в областта на туризма и бизнес услугите както от България, така и от чужбина. Работодателите избират на място бъдещи свои служители за предстоящия летен сезон. Трудовата борса се провежда днес в сградата на ВУМК, зала 203.

    Мениджърите на 14 компании идват специално заради студентите на Международен колеж, но от там съобщават, че събитието е отворено също за студентите на други висши училища и ученици над 18 годишна възраст, които са в Добрич в този момент. Сред задължителните изисквания за участие в трудовата борса са външен вид, подходящ за интервю с работодател и владеене (говоримо) на английски или немски език.

    Позициите, за които желаещите се явяват на интервю са изключително разнообразни и са в различни нива в йерархиите на компаниите, разказват от висшето училище.

    Събитието бе открито от Петя Петрова, ръководител на кариерния център към висшето училище и представителите на Студентски съвет към ВУМК, Емил Лазаров. В първите минути на трудовата борса повече от сто студенти на ВУМК очакваха реда си за интервю с работодателите. В следобедните часове се очакват младежи от Добрич и региона, които планират да работят в чужбина или на летните ни курорти.

    Всеобщото мнение на работодателите, част от които пристигнали директно от Испания, Гърция, Германия е, че са приятно изненадани от интернационалния профил на студентите на висшето училища, както и от езиковите умения на кандидатстващите.

    Сред работодателите са представители на летищата Варна и Бургас, атракционни комплекси от Германия, световни вериги хотели, американски туристически комплекси и др.

     „Задължителна част от обучението в Международен колеж е летен стаж по специалността, като по-голяма част от студентите избират да придобият практически опит във водещи фирми в чужбина. Възпитаниците ни завършват с близо една година работен опит. Стремим се да помогнем на студените в избора на компания, затова всяка година организираме подобни събития, това е първото за 2015. Планирали сме поне още 3, на които ще има и компании опериращи в областта на Информационните технологии.“ – споделя Петя Петрова, ръководител на Кариерния център към висшето училище.

    От Международен колеж напомнят, че събитието се провежда до 16 часа днес и е отворено за ученици и студенти от Добрич и региона.