Националният литературен музей заедно със Столична библиотека представят “Обич безумна и свята”

Книгата събира поетичната история на любовния триъгълник Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев, както и документ относно съдебното дело срещу Вапцаров

Поетичната история на любовния триъгълник Дора Габе, Елисавета Багряна и Боян Пенев. Документ относно съдебното дело срещу Вапцаров за пръв път се публикува в новата книга "Обич безумна и свята", съобщиха от Столична община.

Книгата ще бъде представена на 10.02.2015 г. (вторник), от 17.30 ч., в къщата музей "Вапцаров" (на четвъртия етаж в кооперация на улица “Ангел Кънчев № 37, където е бил последният дом на поета). Мястото не е избрано случайно. В новата книга за пръв път се публикува документ от самата Елисавета Багряна относно шума около участието й в съдебното дело срещу Вапцаров. Документът е съхранен от бащата на актрисата, певица и поет, Нона Йотова, която също ще вземе участие в премиерата. Входът е свободен.

Националният литературен музей, съорганизатор на събитието заедно със Столична библиотека, ще покаже някои от реликвите, свързани с тримата автори. Интерес представляват ръкописът на Багряна "Сказка за Бретан" (където изживяват страстни дни с Боян Пенев), шалове и визитки на поетесата.

Книгата е спечелила конкурс на Министерство на културата и е в традиционното изящно светивалентинско издание на "Персей" - с луксозна твърда подвързия и цветни илюстрации. Съставител на "Обич безумна и свята" е Людмила Габровска, а художник - Ралица Денчева.