Лиляна Павлова в село Сипей: Най-важно е да се укрепи свлачището

Животът

09-02-2015, 17:14

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Една къща в населеното място беше погълната, а няколко пострадаха

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова направи оглед на свлачището, засегнало кърджалийското село Сипей, съобщава 24 часа. Една къща в населеното място беше погълната, а няколко пострадаха от движещите се земни пластове.

"Очаквам кметът на общината да направи активни замервания за предприемане на спешни, аварийни действия за укрепване и спиране на свлачището", заяви министър Павлова. 

След огледа на къщите тя заяви, че не е убедена, че засегнатите постройки са въведени в експлоатация. Виждам, че голяма част от къщите са недостроени, каза още министърът. Най-важно е да се укрепи свлачището, каза още Павлова. 

Тя допълни, че пътната връзка към селото е прекъсната. Благодарение на ВиК водоснабдяването в Сипей е възстановено. Според Павлова е необходимо община Кърджали да внесе документите за свлачището в Междуведомствената комисия за защита на населенито при бедствия, аварии и катастрофи, която в края на месеца щяла да има заседание. 

http://c1.24chasa.bg/Images/Cache/Image_4588681_128.jpg

Министър Павлова заяви, че общината трябва да заложи в бюджета си средства за авариен ремонт и проектиране, както и за превантивни дейности.

Говорих с кмета и той ме увери, че засегнатите хора ще бъдат настанени в общежитие, така че няма да остават на открито, каза още министърът. Тя допълни, че със съдействието на БЧК ще бъдат осигурени храни и вещи от първа необходимост.

Междувременно от община Кърджали обявиха, че днес кметът Хасан Азис ще се срещне с местни хотелиери, за да види каква е възможността пострадали да бъдат настанени в техните бази.