Прокуратурата: Обвиняемите да чакат присъда на втора инстанция в съда, а не на Бахамите

Общество

10-02-2015, 08:58

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Следователите да разследват непълнолетни, предлага Сотир Цацаров

Експертен проект за изменение на Наказателнопроцесуалния кодекс вчера бе представен от главния прокурор Сотир Цацаров на премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева. "Предложенията са основно за повишаване на ефективността на мерките за неотклонение - подписка, парична гаранция и домашен арест", обясниха от прокуратурата.

В проекта се педлага да бъдат отнемани личните карти и задграничните паспорти на обвиняеми и подсъдими, които имат забрана да напускат страната, и вместо тях те да получават заместващи документи. До необходимостта от затягане на контрола се стигна, след като се разбра, че осъдени за тежки престъпления безпроблемно напускат страната

Сред изчезналите са осъдените за рекет Ангел Христов и Пламен Галев - Братя Галеви, Илиян Тодоров, получил доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека "Соло", Вили Георгиев и Светлозар Стоилов, наказани с 18 г. затвор за убийството на студента Стоян Балтов пред дискотека "Амнезия", припомня „24 часа".

"Случаите "Галеви", "Соло", а и многото други, които не са известни, но са следвали тази пътека, трябва да бъдат пресечени", каза Цацаров след срещата си с Цецка Цачева в парламента. Той припомни, че "проблемът с осъдените престъпници, които успяха да се изплъзнат от правосъдието и да се укрият", бе поставен остро в доклада на Европейската комисия.

"Не мисля, че е нарушение на човешките права въвеждането на мерки, които са утвърдени в огромната част от европейските страни. Заместващите документи и сега съществуват в закона за документите за самоличност. Те дават възможност на човек да не търпи ограничения в страната.

Друга идея на прокуратурата е свързана с най-леката мярка за неотклонение - подписка. Скандалът около тази мярка избухна преди месец, когато се разбра, че никой не знае къде се намира в момента Кокаиновия крал Евелин Банев-Брендо. Той е с мярка подписка по дело за пране на 21 млн. лв. При подписка обвиняемият не е длъжен да се подписва в полицията.

Сега магистратите предлагат при тази мярка да не може да се напуска местоживеенето без разрешението от съд или прокуратура. Втората идея е периодично да се явява в управленията на МВР. Прокуратурата предлага при домашен арест съдът да е длъжен да определя и адреса, на който задържаният да я изпълнява. Контролът да не се напуска жилището да става чрез електронни гривни.

Друго предложениена прокуратурата е още подсъдимте по тежки престъпления задължително да присъстват на съдебните заседания на втора инстанция. "По сега действащите закони пред въззивна (втора) инстанция е длъжен да се яви лично само прокурорът", каза Цацаров. Той обясни, че всички останали "просто трябва да бъдат редовно призовани". Юристи припомниха, че Илиян Тодоров например не се яви нито веднъж пред Софийския апелативен съд по делото "Соло"."Смисълът на това предложение е много прост. Докато трае въззивната инстанция да не чака резултатите на Бахамите и там да реши какво да прави", каза главният прокурор.

Сред предложенията е и възможността мярката за неотклонение да бъде промена в по-тежка след постановяване на присъда, не по-малка от 10 г. затвор, предлага прокуратурата. Така например Илиян Тодоров бе с мярка "подписка" дори и след като получи доживотна присъда, Вили Георгиев бе със същата мярка, след като Софийският апелативен съд му даде 18 г. затвор за убийството на Стоян Балтов.

Разрешението за използване на специални разузнавателни средства (СРС) по отношение на съдии, прокурори и следователи да се дава предварително от председателя на ВКС или от упълномощен негов заместник, е друга от идеите на прокуратурата за промени в НПК.

Според тях искането за използване на СРС трябва да стане от главния прокурор или от негов заместник, който е упълномощен да го стори. Сега разрешение за подслушване на магистрати се дава от шефовете на окръжните съдилища.

Прокуратурата предлага още да се създаде механизъм за призоваване и връчване на книжа на народни представители и общински съветници чрез председателя на Народното събрание или чрез председателя на общинския съвет.

Част от идеите са свързани и с работата на прокурорите. Така например се предлага прокурорът задължително да изпълни писмените указания на горестоящия прокурор само ако те са и мотивирани. Той обаче може и да поиска тяхната проверка по служебен път от

Следователи да разследват престъпленията, извършени от непълнолетни, когато става дума за убийства, отвличане, принуда и разврат, склоняване към проституция, предлагат още от прокуратурата. Главният прокурор неведнъж е споделял тезата си, че следствието трябва да се включи по-активно в разследването.

Друга идея е свързана с Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс - престъпления против републиката. Прокуратурата предлага те да се гледат от специализирания наказателен съд. В тази част влизат престъпления като измяна, шпионство, диверсия.