5 детайла за живота ви, които не бива да споделяте във Facebook

Животът

12-02-2015, 09:14

Снимка:

profit.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Facebook вашата лична информация е всичко. Колкото повече подробности има социалната мрежа за вас, толкова повече пари може да направи от рекламодатели. Има обаче някои неща, които не трябва да споделяте онлайн. Тези факти, които на вас ви се струват маловажни, е възможно да доведат до кражба на самоличност и други сериозни проблеми. Ето какво не трябва да споделяте и как да запазите личната си информация, когато не разполагате с възможност за избор.

1. Вашият домашен адрес

Всеки крадец ще се възползва от възможността да ви обере, ако знае домашния ви адрес и подробности за това кога отсъствате. Когато публикувате снимки от ваканцията или командировката си, вие нямате представа до кого ще стигнат те. Така че не посочвайте адреса си в информацията за вас във Facebook. Ако вече сте направили подобна глупост, отидете на вашия Facebook акаунт и щракнете върху името си в горния край до лентата за търсене, за да заредите вашия профил. След това кликнете върху бутона „Актуализиране на информацията“, изберете секция „Контакти и основна информация“ и премахнете адреса си.

 2. Всичко, свързано с работата

Опитайте се да не публикувате никаква информация във Facebook, която разкрива какво работите. Тук има доста повече неща, за които да се притеснявате, освен за крадците на самоличност. Възможно е някой ваш пост да не се хареса на колегите или шефовете ви. Освен това, ако хакер иска да пробие в компанията, събирането на информация за служителите ще е първата му задача. Бонус съвет: Ако се притеснявате, че вашите колеги или работодатели ви дебнат във Facebook, трябва да имате предвид тези три основни правила. Махнете всякаква информация относно настоящата си работа и бъдете селективни, когато избирате кой колега да допуснете да ви бъде приятел в социалната мрежа. Когато става дума за старите ви работни места, трябва добре да помислите дали искате бившите ви колеги да останат ваши приятели.

3. Състоянието на връзката ви

Болшинството от потребители на Facebook посочват своето семейно положение. И въпреки че най-вероятно ви се ще да се похвалите с годежа си, по-добре е да не влизате в полезрението на „приятели“, които не ви мислят доброто. Най-лесно е просто да премахнете състоянието на връзката си изцяло. А близките ви приятели ще научат за вашите радостни събития така или иначе.

4. Данни за плащане

Facebook е безплатна социална мрежа, но това не пречи да иска номера на кредитната ви карта. Добавянето на вашата финансова информация ви позволява да пазарувате директно през сайта. Колко удобно – за вас и крадците. Най-лесният начин да ви оберат е, ако оставите вашият Facebook профил отворен на компютъра у дома или в офиса. Член на семейството, приятел, колега или непознат може да го използва, за да си купи нещо през Facebook. Вие не искате да се случи това, нали? Плюс това няма гаранции, че Facebook няма да стане жертва на хакери някой ден. Така че запазете финансовата информация само в главата си и се уверете, че не съществува онлайн, ако това е възможно.

5. Вашият телефонен номер

Да не публикувате телефонния си номер в социалната мрежа е трудно, защото някои настройки за сигурност на Facebook го изискват. Плюс това, ако използвате Facebook приложение на телефона си, номерът ви няма да остане тайна, така или иначе. Ако искате да запазите своя телефонен номер само за себе си, кликнете върху името си в горната част на Facebook страницата. Щракнете върху бутона „Актуализиране на информация“ и отидете на раздела „Контакти и основна информация“, когато отворите профила си. В непосредствена близост до телефонния си номер щракнете върху връзката „Редактиране“, след което щракнете върху малката икона под номера и променете достъпа на „Само мен.“ След това кликнете върху „Запазване на промените“. Разбира се, има много друга информация, която Facebook знае за вас – като например настоящото ви местоположение, основните ви интереси, най-близките ви приятели и други. Трябва много да внимавате, ако не искате част от нея да стане публично достояние.

Източник:profit.bg
Снимка на Деня

Щрихи от Плевен