Отец Беров остава в клира на Бургаска духовна околия, църквата е зад него

Животът

13-02-2015, 14:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отец Беров е свален от поста архиерейски наместник на Бургас

Вече не е архиерейски наместник, но ще бъде енорийски свещеник

Църката застана зад отец Борис Беров и отрече категорично разспространена в медиите информация, че той е отхвърлен, по информация от Сливенската епархия.

Отец Борис Беров вече не е архиерейски наместник на сливенския митрополит Иоаникий в Бургас. Той е освободен от поста с решение на Сливенския епархийски съвет от 1-ви февруари. Освобождаването на ставрофорен иконом Борис Беров е в изпълнение на действащо Синодално решение, което гласи, че архиерейските наместници могат да заемат длъжността до навършване на 70-годишна възраст.
Борис Беров навърши 70 години през 2014 г. В личен разговор с митрополит Иоаникий, през миналата година, Беров е изявил готовност да се оттегли от длъжността архиерейски наместник, когато митрополитът и Епархийският съвет решат това.
Ставрофорен иконом Борис Беров е свещенослужител в Сливенска епархия 44 години, от които 20 години архиерейски наместник на Бургаска духовна околия. През тези години той се доказа като добър и ревностен свещенослужител и администратор. Под негово ръководство са ремонтирани десетки православни храмове в духовната околия Построени бяха и много нови църкви и параклиси. Управлението на Сливенска епархия изказва благодарност на ставрофорен иконом Борис Беров и оценява по достойнство тази негова църковно полезна дейност.
Ставрофорен иконом Борис Беров остава в клира на Бургаска духовна околия като енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при храм "Света Богородица" в Бургас.