Имамов: През тези 100 дни управлението трябваше да засили вярата за политическа стабилност

Депутатът не би писал повече от тройка на кабинета

Тези 100 дни ни дават основание да мислим, че се сбъднаха предположенията ни за това, че тази власт се изгражда върху гнила идеологическа основа. Това бяха сто дни на безпринципни компромиси между различните идеологически партньори на управлението, 100 дни на политически репресии срещу кадрите на ДПС и на други политически партии. Така депутатът от ДПС Алиосман Имамов коментира пред журналисти в парламента първите сто дни от управлението на правителството, предаде репортер на Bulgariautre.

Според депутата през тези 100 дни управлението е трябвало да засили вярата и надеждите на хората за политическа стабилност и икономически просперитет, за решаването на основните проблеми – най-вече свързани с бедността и начина на живот. „Това не се случи”, заключи той.

Имамов заяви, че правителството е представило на обществото еклектична смесица, наречена управленска програма. „То лансира в публичното пространство плахи и неясни идеи за реформи в някои неотложни сектори на нашата действителност като образованието и здравеопазването, без ясни идеи за конкретни реформи. Ние сме убедени, че това правителство не може да извърши реформите поради дълбоките идеологически противоречия между тези, които подкрепят правителството”, посочи Алиосман Имамов.

Той добави, че по време на тези 100 дни правителството увеличило драстично държавния дълг на държавата. „Това е цената на мандата, който управляващите очакват да изпълнят до края. През последните години няма правителство с такава висока цена на мандата на управление. Има реален шанс към края на мандата България да влезе в дългова спирала, което може значително да повиши риска от ликвидиране на т.нар. финансова стабилност, с която се гордеем”, каза още Имамов.

Той сподели, че не би писал повече от тройка на правителството. „Все пак е свършило нещо, но тройката компромисна оценка”, уточни депутатът.

Според него вероятно ще има компромиси и евентуално консултации между политическите сили за решаването на въпроса дали главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да останат на постовете си.