В Малка Верея днешният празник на виното е и празник на селото

Ритуалите и веселието ще продължат през целия ден

По стара традиция, на 14 февруари жителите на Старозагорското село Малка Верея отбелязват празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан със специален ритуал.

Веселието ще започне с хоро в 10.00 часа в центъра на селото, след което присъстващите местни почитатели на виното и гости на събитието от близо и далеч ще се отправят към къщата на миналогодишния носител на титлата Боян Бабанов. Там домакинът, напътстван от кметския наместник Дончо Брайков, ще зареже асмата в двора на дома си. По традиция цар Трифон посреща дошлите да го почетат с руйно вино и вкусни мезета.

Ритуалното зарязване на лозовите масиви североизточно от Малка Верея ще бъде извършено в 11.30 часа. Празничен водосвет за плодородие ще отслужи отец Илия. След като се зареже лозата, се полива с вино да е на берекет и се поръсва с пепел - за да няма болести.

Най-атрактивната част от празника – изборът на новия Цар Трифон започва в 13.00 часа в ресторант „Липите“ в село Богомилово. Претендентите за короната трябва да отговарят на три основни условия – да са местни жители, да имат поне една лоза в двора си и виното да присъства често на тяхната трапеза. Избраният цар на виното ще положи тържествената клетва пред своите съселяни.

Час по-късно, в конкурса за младо домашно бяло и червено вино тричленно жури ще отличи и награди най-добрите местни майстори в двете категории. Празникът ще завърши в 17.00 часа с голямо хоро.

В Малка Верея има около 7 000 декара лозови масиви. Там се отглежда и гроздето, от което се прави Академичното вино на Тракийския университет.