Държавата трябва да каже какъв процент от БВП ще задели за Северозапада

Политика

16-02-2015, 17:14

Снимка:

Монтана

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Депутати се готвят да "рестартират" Северозапада

Възможно е проектите от Северозападна България по ОП „Иновации и конкурентоспособност” да бъдат приоритетни

Възможно е проектите от Северозападна България, с които ще се кандидатства пред Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност”, да бъдат разглеждани като приоритетни или при оценяването им за се дават допълнително точки заради икономическата изостаналост на региона. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който заедно със своя екип участва във форум за развитие на Северозапада в Монтана, предаде „Дарик”. Инициативата за провеждането му е на народните представители от Реформаторския блок Борислав Великов и Вили Лилков.

В изказването си Борислав Великов подчерта, че във всичките си инициативи за Северозапада изпълнителната власт досега не включва нито един от 15-те народни представители от трите области. От своя страна министър Лукарски поясни, че ще бъде създадена експертна комисия, в чийто състав ще бъдат включени депутатите от региона. В комисията ще влизат и представители на бизнеса, държавни и общински експерти. От тази нова структура се очаква да излиза с конкретни предложения за промени до изпълнителната и законодателната власт, свързани с икономическото развитие на Северозапада, стана ясно от срещата на министър Лукарски с представители на бизнеса от Видин, Враца и Монтана.

Министерството на икономиката разработва стратегия за икономическо възстановяване на изостаналите региони, съобщи още министър Лукарски. Тя ще включва определени мерки за насърчаване на инвестициите. Към всеки един потенциален инвеститор, независимо от коя част на света е, ще има особено внимание от Българска агенция за инвестициите и по-конкретно – нейни експерти ще придружават всеки инвеститор пред различните институции.

Насърчаването на икономическия растеж в региона ще премине и през мерките на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, която дава добри възможности за развитие на иновативни технологии при стимулирането на малки и средни производства.

Друга начин за икономическото развитие на региона е изграждане на индустриални зони. Експерти на националната кампания за индустриалните зони представиха добрите практики в страната като опит пред местните предприемачи. В момента се анализират конкурентните икономически зони в съседните страни – Румъния, Сърбия и Македония.

На пресконференция по повод събитието в Монтана се включи и вицепремиерът Меглена Кунева. Според нея, Северозападът трябва да получи същата икономическа солидарност, каквато България иска от Европа. Затова правителството трябва да каже какъв процент от брутния вътрешен продукт на страната ще задели за икономическото развитие на Северозападния регион.

От своя страна кметът на Монтана Златко Живков настоя за конкретни ангажименти, защото по думите му, досега общините от Северозапада се развиват, въпреки всички стратегии, а не благодарение на тях.