Павлова иска законови промени за изчистване на изборните списъци от „мъртвите души”

Политика

17-02-2015, 14:12

Снимка:

БНТ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Министърът представи идея за активна регистрация в списъците по желание на гражданите

Има необходимост от законодателни промени, с които да се регламентират избирателните списъци. Една такава промяна е въвеждането на т.нар. активна регистрация за вписване в списъците по желание на всеки гражданин. Тази идея представи пред народните представители министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол.
Темата за избирателните списъци и то в навечерието на предстоящите местни избори повдигна депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров.

„Има ли т.нар. „мъртви души” в тези списъци? Кога за последно са били актуализирани избирателните списъци? Какъв е броят на избирателите в чужбина? Какъв е броят на живите столетници”, зададе редица въпроси Байрактаров.

В отговора си обаче министър Павлова се допря до Изборния кодекс, според който в избирателните списъци се вписват всички български граждани, които имат лична карта, без значение дали живеят в страната или пък са в чужбина.

„При промяната на Изборния кодекс и с въвеждането на т.нар. активна регистрация „мъртви души” в този смисъл няма да има”, отбеляза регионалният министър.

На другите въпроси на ПФ тя отговори с данни, според които 521 920 са българите, които живеят в чужбина.

Говорейки за цифри, Димитър Байрактаров видя още едно разминаване, а именно между официалните данни на МВР за издаване на лични карти и за имащите право на глас българи в избирателните списъци.

„6,9 млн. българи са вписани в избирателните списъци, а хората с издадени лични карти са 5,9 млн. Само тук има един милион разлика”, отбеляза депутатът от ПФ.

Въпреки това, той благодари на министър Павлова за изчерпателния отговор, а тя от своя страна призова за законодателни промени при изборните правила, които да изчистят избирателните списъци.