227 са нападенията над екипи на Спешна помощ на адреси за 2014 г.

Установени са 4 ефективни присъди

По информация на центровете на Спешна медицинска помощ нападенията над екипи на адреси през 2013 г. са 145, а за 2014 г. те са 227. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на парламентарния контрол, предаде „Фокус”.

Министърът уточни, че всички пострадали медицински служители са подали оплаквания в полицейското управление. След инкриминирането на атаките над медицински служители са установени 4 присъди, които са ефективни. Здравният министър поясни, че има 2 глоби от по 1000 лева, присъда „лишаване от свобода” за 6 месеца, присъда „лишаване от свобода” за 1 година и затвор за 3 месеца. Има и 3 досъдебни производства без осъдителна присъда.

„По данни на МВР сигналите, подадени към тях за периода 2010-2014 г. за посегателства над лекарски екипи са 115. Образувани са 66 досъдебни производства.

Петър Москов обясни, че разликата на информацията между МВР и спешните центрове се дължи на това, че когато няма физическо нараняване, екипите не се регистрират в полицията, а в центъра.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен