Велико Търново и Горна Оряховица ще почетат паметта на Васил Левски

Животът

18-02-2015, 08:18

Снимка:

www.skyscrapercity.com

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Днес за първи път в старата столица ще бъде излъчен филма за Апостола

Жителите на Велико Търново днес ще преклонят глава пред живота и делото на Васил Левски пред паметника му в централна част на града. На общоградското поклонени, което ще започне в 16:30 часа ще бъдат представени победителите в конкурса за есе и стихотворение "Жив си, Aпостоле!". Слово ще изнесе бригаден генерал Тодор Дочев- началник на Национален военен университет „Васил Левски”, а заупокойна молитва ще бъде отслужена от отец Славчо в 16:45 часа. Поклонението ще завърши с военен ритуал за полагане на венци и цветя под звуците на химна на Република България. Довечера от 18:00 часа в ДКС "Васил Левски" ще бъде прожектиран за първи път във Велико Търново филма "Дякон Левски". Лентата ще гледат всички, които предварително си взеха билети миналата седмица. 

 

Във връзка с възпоменанието днес ще настъпи следната временна промяна в организация движението на МПС :
-от 16,00 до 17,30 ч. ще бъде затворена за движение улица „Васил Левски” от Студентски стол  № 2 до сградата на община Велико Търново.

 

За същият период от време ще бъде освободен от паркирали автомобили участъка от улицата от банка „Уникредит Булбанк” до комплекс „Славяни”.

С ритуал пред паметника на Васил Левски от 11:00 часа ще бъдат отбелязани 142 години от обесването на Апостола в Горна Оряховица. Възпоменателно слово за Левски ще бъде произнесено от директорът на Историческия музей Пламен Мадемов. Пред паметника на Апостола ще бъдат поднесени венци и цветя. Програмата продължава с церемония по награждаване на призьорите в конкурса за мултимедийна презентация на тема "Васил Левски - в миналото и настоящето". Победителите ще бъдат наградени в 15:00 часа в Художествена галерия „Недялко Каранешев” .