На заря да четат имената и на загинали евреи, арменци, цигани и турци

Общество

18-02-2015, 12:03

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Идеята идва от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”

Предлагат на президента да промени протокола на официалните празници. От Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” са писали на президента Росен Плевнелиев на национални празници по време на тържествените зари - проверки да бъдат споменавани имената на загиналите герои от всички етноси – евреи, арменци, турци, роми и други.

„Идеята всички герои на България, без значение на техния етнически произход, да получат подобаваща почит възникна на официалната церемония по награждаването на победителите в литературния конкурс „Евреи и българи – два народа, една родина, една любов”, посветен на 100-годишнината от обявяването на Първата световна война.

„В конкурса се включиха над 60 гимназисти, впечатлени от фронтовото приятелство между българи и евреи и тяхната саможертва за родината. Съвсем естествено пред децата възникна въпросът: защо имената на хората от различни етноси, превърнали опазването на родната земя в своя кауза и жертвали живота си за нея, остават незапомнени, неспоменати”, разказва Алберта Алкалай, председател на „Алеф” и организатор на литературния конкурс.

Предложението да бъде изпратено писмо до президента направи Михайлина Павлова - председател на журито на литературния конкурс, журналист в БНР, главен редактор на в. „Еврейски вести" и на списание “La Estreya”. Михайлина Павлова е потомка на един от хилядите евреи, загинали за родината по време на Първата световна война. За геройството си той е удостоен с орден за храброст, който семейството съхранява с почит и благоговение, съобщават от центъра.