68 деца от страната и чужбина твориха в памет на Апостола

Казанлък организира конкурса "Високо бесило"

В Художествена галерия-Казанлък бяха наградени отличените автори в конкурса под наслов ”Високо бесило”, организиран по инициатива на Общобългарски комитет „Васил Левски“ – Казанлък. Конкурсът се проведе под патронажа на кмета на общината Галина Стоянова. Мотото на конкурса е заимствано от стихосбирка на казанлъшкия поет Стефан Фурнаджиев, посветена на Апостола на българската свобода.

68 ученици не само от община Казанлък, а от различни градове на България, както и трима автори от Братислава, Словакия, учещи в българското училище „Христо Ботев“, изпратиха свои творби.

В раздела „Поезия“ на първо място е стихотворението на Анна-Мария Танева от ОДК „Св. Иван Рилски“. На второ място е класирано стихотворението на Йоанна Генчева от ОУ „Никола Вапцаров“, а трето място се класира творбата на Кирил Димов от ОДК „Св. Иван Рилски“.

В раздела „Проза - есе“ на първо място е Анастасия Огнянова от ПГ по лека промишленост и туризъм, на второ място е ученикът в българското училище „Христо Ботев“ в Братислава Матей Пабиш.

В раздела „Рисунки“ на първо място е класирана Магдалена Зарева от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“. Второ място заема Десислава Русева от ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт, а на трето място е класиран Мартин Пенчев от ОУ „Чудомир“. С поощрителни награди са отличени Виктория Иванова от СОУ „Екзарх Антим I“ и първокласничката Белослава Иванова от същото училище.

Награда получи и първият клуб „Млади възрожденци“ от СОУ „Екзарх Антим I“ с ръководител Станимира Вълчева, който се представи с мултимедията за казанлъшкия възрожденец Петьо Ганин. Още три клуба „Млади възрожденци“ са учредени в казанлъшки училища – в СОУ „Екзарх Антим I“, в ОУ „Никола Вапцаров“ в Казанлък и ОУ „Христо Ботев“ – с. Енина.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова се обърна към участниците в конкурса, че българите сме длъжници на Васил Левски, но виждайки колко много ученици са се включили в конкурса и присъстват днес, тя се радва, че една такава родолюбива инициатива се подема от децата, подкрепени от техните учители. Защото Апостоли на България са нужни и занапред.